Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Световни и европейски шампиони и медалисти по борба гостуват на Община Горна Оряховица

  10.12.2021 19:33
Световни и европейски шампиони и медалисти по борба гостуват на Община Горна Оряховица

Годината, която за Горна Оряховица премина под знака на програмата „Европейски град на спорта”, завършва със спорта, донесъл най-много радост на България и конкретно на Горна Оряховица – борбата. В навечерието на рождения ден на най-силния човек на света за 19 век и най-прославен горнооряховчанин – Никола Петров, градът отново е домакин на турнир, в който млади борци ще се борят за купата на негово име. С този турнир ще се сложи финал на поредицата от събития, насочени и към високото спортно майсторство, но още повече към масовизирането на спорта, на които бе домакин Горна Оряховица през тази година.

Заедно с многото спортни състезания бяха организирани и запомнящи се срещи с големи шампиони, които да бъдат вдъхновители за младите хора, тепърва тръгващи по техния път. Последните гости в тази поредица бяха половин дузина шампиони и медалисти по борба, водени от генералния секретар на Федерацията по борба - олимпийският шампион Валентин Райчев. Заедно с него своите пожелания и напътствия към младите спортисти споделят Нено Ненчев, Явор Янакиев, Иво Ангелов, Александър Костадинов, Елина Васева – все големи имена на българската борба, които и извън тепиха работят за своя любим спорт. Заедно с президента на СКБ „Локомотив” Цветан Зеленков те гостуваха и на Община Горна Оряховица, където се срещнаха с кмета инж. Добромир Добрев, ресорния зам. кмет Стефчо Алипиев, шефката на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова и представители на Младежкия парламент, който е основен партньор в инициативата „Горна Оряховица – европейски град на спорта”.

Това, че приключваме тази изключително богата на спортни събития година с турнир по борба е символично. Това е признание за най-прочутия ни съгражданин Никола Петров и добър пример за подрастващите. Надявам се, че въпреки ограниченията, наложени от ковид, ще се получи добро състезание, на което да се откроят бъдещите николапетровци, каза инж. Добрев, посрещайки гостите в Общината.

Присъствието на толкова борци на световно ниво е признание за това, което правим – и вие в Общината като партньори, и ние в клуба по борба „Локомотив”, коментира президентът на клуба Цветан Зеленков.

Гостите, повечето от които работят за борбата вече не като състезатели, а като треньори и организатори, бяха много любопитни да разберат как е организирана спортната база и как се осъществява общинската подкрепа за спорта.

Европейският и световен шампион Иво Ангелов, който вече ръководи клуб в Перник, сподели, че за първи път е на турнир в Горна Оряховица и му е много важно да получи опит и да го приложи на турнира, който той прави в своя град. От това, което видях, съм сигурен, че ще има празник на борбата. Борцовото семейство трябва да се поддържаме и да се грижим спортът ни да се развива, обърна се Ангелов към колегите си.

Благодарности за всички вас, които сте зад спорта и които помагате на борбата. В последните години Горна Оряховица показа, че освен географски център на България, може да бъде и център на борбата. Продължавайте все така, пожела и генералният секретар на Федерацията Валентин Райчев.

Най-големият комплимент за домакините направи европейският медалист и бивш национален треньор Нено Ненчев, който обстойно разпита как е организирана спортната дейност в общината и накрая беше категоричен, че никога досега не е чувал толкова силно заявена и реализирана кметска подкрепа за спорта. Благодаря, че сте зад спорта и нека всички общини се учат от вас, каза още Ненчев.

Нека има още такива инициативи, които да поставят началото на нещо ново. Младите хора имат нужда от пример и вдъхновение, каза от името на Младежкия парламент неговият ръководител Виолета Панова.

Спортът е здраве, дисциплина и отговорност. Все някога и тази криза ще отмине и отново залата ще е пълна със състезатели и публика. Благодарим ви, че не изоставяте спорта дори и в този труден момент, обединиха се шампионите в края на разговора. След което бяха разменени и подаръци и сувенири, подготвени от малка, но спортна Горна Оряховица и от Федерацията по борба.


Ключови думи
борба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати