Вторник, 17 Май 2022
            
Общество

Вече 8 г. Георги Симеонов и Дядо Коледа носят радост и правят добро

  04.12.2021 07:47
Вече 8 г. Георги Симеонов и Дядо Коледа носят радост и правят добро

Когато преди осем години приятели предизвикват Георги Симеонов да влезе в ролята на Дядо Коледа, съвсем младият тогава мъж дори и не предполагал, че червеният кожух и рунтавата брада ще станат негово второ Аз. През 2013 г. Криси и Пламен Димитрови от оркестър „Плам” дали една идея на Георги, от която той изградил своята мисия в живота. За осми път тази година 36-годишният вече горнооряховчанин ще влезе в костюма на стареца с подаръците, не само за да зарадва децата, но и да подкрепи едно добро дело.

В началото на мисията си Георги избираше да помага на човек, който се бори с болест и преживява момент на голямо изпитание. Помощта му са получавали много хора от региона. Тази година обаче мисията му е насочена не за конкретен човек, а за организацията „Каритас Домашни грижи” в Пловдив. Тя се грижи за самотни възрастни хора по домовете им, а за нея му разказала позната лекарка. Мисълта да зарадва възрастните хора харесала на Жоро от Горна Оряховица и той решава това да е новата му кауза.

По традиция всички средства, които събере, докато върши работата на Дядо Коледа през декември, Георги ще дари на „Каритас”. Мисията вече започна и ще продължи не само до Коледа, но и до Нова година. Всеки, който иска да зарадва децата си с Дядо Коледа, носещ подаръци, или пък просто иска да развесели семейно или фирмено парти, може да наеме Георги срещу символичната сума от 5 лева. Всяка стотинка от тези пет лева е за да се достави радост на възрастните хора. А ако иска да подкрепи неговата кауза допълнително, човек може да дари още средства и да бъде сигурен, че те ще отидат за това, за което е обещано.

Трудните години на пандемията не спряха Георги и дори се оказа, че 2020 г. е рекордна по приходи в кариерата му на Дядо Коледа. Макар че от осем години не е променял таксата си от 5 лева, макар че времето не позволява грандиозни банкети като преди, мисията на Дядо Коледа е повече от успешна. Защо пък да не подобрим рекорда от миналата година?! На помощ и тази зима идва един от най-добрите фотографи на Горна Оряховица, който и миналата година подкрепи каузата на Георги. Венелин Георгиев е насреща за фотосесии с белобрадия старец, а празнично украсеният площад е подходяща сцена за красиви снимки и кратки истории покрай чувала с подаръци. Таксата за снимки е също 5 лева и услугата е може би толкова търсена, колкото и раздаването на подаръци.

През 2015 година Георги бе обявен за Достоен българин заради своята кауза, през 2019 година получи специална награда от кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Понякога му е било трудно, дори много трудно. Срещал е и лоши хора, които са се опитвали да го смачкат. Но има нещо, което го кара да продължава. И това не са само наградите. Отличията са му скъпи, но най-хубаво му става, когато някоя майка или баба му каже „Ти направи щастливо детето ни, няма по-добър Дядо Коледа от тебе”. Прави го и заради хората, които са му повярвали и са заедно с него през годините. Такива като приятелите от оркестър „Плам”, от Историческия парк край  село Неофит Рилски, Варненско, Галин Караджов от Горна Оряховица, Дочо Рашков от „Омега такси” и още, и още.

Така че Георги отново е на път с торбата на рамо. Потърсете го на 0988 318 904 и той ще бъде с вашия празник в Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец или Долна Оряховица. Или пък на обления в светлини площад „Георги Измирлиев” заедно с приятели и един много, много добър фотограф като Венелин Георгиев.

Елена ВЕЛКОВА

сн. Венелин Георгиев


Ключови думи
Георги Симеонов Дядо Коледа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати