Петък, 18 Фев 2022
            
Велико Търново Общество

Малки репортери от ОУ „Димитър Благоев“ обмениха опит с колеги от Хуманитарната гимназия във Велико Търново

  18.11.2021 13:17
Малки репортери от ОУ „Димитър Благоев“ обмениха опит с колеги от Хуманитарната гимназия във Велико Търново

Малките репортери от извънкласните клубове Списание „В мреж@та“ и „Телевизия В мреж@та“ на ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново и техните ръководители присъединиха в следобедните си дейности една ученичка и една учителка от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий”. Гостите представиха работата си по създаване и отпечатване на хартиеното издание на ученическия вестник „Междучасие“ и на дигиталния „Лъчеструй“.

Много полезна за децата от 5 и 6 клас беше срещата с младата писателка Ива Георгиева, която е 12-класничка в ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Тя подробно запозна малките репортери с процеса по създаването на ученическия вестник „Междучасие“ на гимназията, в която тя учи.

Как се избират темите, колко настоятелен трябва да бъде репортерът, когато търси и убеждава събеседниците си да дадат интервю – тези и други теми коментираха младите журналисти. Ива разказа още през какви етапи се минава от идеята, темата, през разговора, до записа, „свалянето” на новината като текст, графичното оформяне чрез дигиталната програма. Тя разказа за най-запомнящите се интервюта – незабравимата й среща с актрисата Яна Маринова, която снима филм във Велико Търново, и праправнучката на Райна Княгиня – Наталия Футекова. 

Християна Петрова - учител по математика и физика в Хуманитарната гимназия, представи електронния вестник „Лъчеструй“, който от тази учебна година издават учениците в най-старата великотърновска гимназия. Електронното издание включва информация за историята на училището и постиженията на учениците. Петрова показа програмата, която използват за създаване на електронния вестник „Лъчеструй“.

Съвместната среща между представители на двете великотърновски училища е част от дейностите по четиригодишния иновативен проект на ОУ „Димитър Благоев“. „Социалните медии – образование в мрежата“ е заглавието на иновацията, по която работят извънкласните клубове „Клуб ITI – Социални медии“ с ръководител Силвия Николаева, „Арт креативност“, ръководен от Венета Цалкова, електронно списание „В мреж@та“ с ръководител Емилия Маринова и училищна телевизия „В мреж@та“ с Таня Мишева начело на екипа.


Ключови думи
ОУ Димитър Благоев Хуманитарна гимназия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати