Сряда, 18 Май 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Людмила Илиева: Ще променим модела на образование, за да имат равен старт децата и в малките селища, и в големите градове

  11.11.2021 08:05
Людмила Илиева: Ще променим модела на образование, за да имат равен старт децата и в малките селища, и в големите градове

Ние изповядваме философията, че образованието е в началото на всички останали политики. Затова е от изключителна важност всички български деца да имаш равен шанс за адекватно образование. Не можем да продължаваме да си затваряме очите и да пренебрегваме факта, че в момента децата от малките селища са в неравностойно положение. Техните резултати са по-ниски от тези на училищата в столицата и големите градове. Но това не е защото тези деца са по-неспособни от другите. Проблемът, който следва от тази разлика в образованието е, че и съответните региони са обречени на изоставане. Това трябва да се промени, ако искаме равен шанс за всички и балансирано развитие за страната ни казва кандидатът за народен представител от „Демократична България” Людмила Илиева.

Затова и „Демократична България” предлага дълбока реформа в сектор „Образование”, като увеличаването и промяната на начина на финансиране ще е само първата, но не и единствена, стъпка в реформата, пояснява втората в листата на коалицията за Великотърновска област.

НОВ МОДЕЛ НА ФИНАНСИРАНЕ

Промяната във финансирането предвижда увеличаване на бюджета на предучилищното и училищното образование на 4% от БВП на базата на нов модел, включващ три стълба - институционално финансиране, основаващо се на реални нужди; институционално финансиране, основаващо се на резултати и проектно финансиране.

ПРИДОБИВАНЕ НА УМЕНИЯ ВМЕСТО НАИЗУСТЯВАНЕ

Промяната трябва да започне с промяна на модела на образование и преминаването към усвояването на определени компетентности и умения за съответната възраст, а не просто наизустяване на информация.

Базата, от която се тръгва в програмата на „Демократична България” е, че към момента на навършване на 12-месечна възраст всяко дете трябва да има гарантиран достъп до ранна грижа и образование по местоживеене; Към момента на навършване на 7-годишна възраст всяко дете трябва да има гарантиран достъп до училищно образование по местоживеене; През периода на предучилищно и училищно образование всяко дете трябва да има гарантиран достъп до приобщаващо образование, което съответства на индивидуалните му нужди.

Това е основата, от която трябва да тръгне промяната в българското образование. Да го направи адекватно на съвременните изисквания като умения. Нямаме нужда от чистачки с висше образование, а от хора, които реагират адекватно на икономическата ситуация, обяснява визията на програмата Людмила Илиева.

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ПРЕДЛАГА 10-ГОДИШНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРАТА

Не по-малко внимание програмата на „Демократична България” обръща и на културата, която в момента също е зле финансирана, трудно достъпна в провинцията и нерядко зависима от гилдийни интереси и лобистки натиск, което деформира цялостната културна политика и финансова подкрепа.

В резултат все по-малко българи имат достъп да качествена култура, все по-малко българи разбират разликата между истинските достижения на изкуството и т.нар. халтура.

За да се промени тази негативна тенденция „Демократична България” предлага 10-годишна стратегия за развитието на българската култура, съставена от 4-годишни програми и едногодишни планове с конкретни действия. Диверсифицирано и децентрализирано финансиране, следващо стратегията. В рамките на мандата – увеличаване на бюджета за култура до 1% от БВП. Увеличаване и преструктуриране на фонд „Култура“, извеждането му извън МК. Създаване на 6 регионални и 29 областни фонда, подпомагащи децентрализирано местно финансиране. Актуализиране на законодателството в културната сфера.

КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО КАТО УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ И ВЪМОЖНОСТ ЗА КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ

Специално се разглежда културното наследство, което трябва да се превърне в част от благоприятната жизнена среда и носител на ценна културна памет. Използване на културното наследство като фактор на развитие на местно, регионално или национално ниво, както и за развитие на културния туризъм.

Този приоритет е свързан с родолюбието, разбирано като силна и топла връзка между българските граждани. Това ще бъде патриотизъм не на противопоставянето, изключването и ксенофобията, а на приобщаването и общуването, на солидарността и отвореността към Европа и света, пояснява замисъла на програмата Людмила Илиева.

СПОРТЪТ КАТО НАЧИН ЗА ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ

„Демократична България“ разглежда и развитието на сектор „Спорт” като начин за повишаване качеството на живот на българите.

Като ниво на физическата активност гражданите в България се нареждат на последно място сред страните от ЕС. Едва 3–4% редовно практикуват спорт, а над 60% никога не участват в активни спортни дейности. Образователната дейност по физическо възпитание е силно ограничена и подценена, а по-голямата част от училищата или не разполагат с физкултурни салони, или те не отговарят на стандартите.

Приоритетните мерки в сектора са насочени към масовизирането на спорта, особено сред подрастващите. Сред тях са данъчни облекчения за всички фирми, които инвестират в спорта и насърчават физическата активност на служителите си, включително чрез създаване на преференции за работодателите и работниците ; пренасочване на държавното и европейското финансиране на федерациите и членуващите в тях спортни клубове, главно и изключително към техните детско-юношески школи, и създаването на условия за ученически спорт;  създаване на условия за предоставяне на качествени треньорски услуги чрез изграждане на работеща система за категоризация на треньорите чрез образование, лицензиране, квалификация и стаж; оптимизиране на условията за финансиране и инвестиции в спорта чрез минимизиране на условията за корупция в спортните организации, съдийските комисии и федерациите, в тясно взаимодействие с реформите в правосъдната и правоохранителната система и в съответствие със заключенията на Съвета на Европа.

Образование, култура, спорт се разглеждат като основополагащи за повишаване на благосъстоянието на българските граждани. Те са елементи от целия спектър политики, които ще повишат стандарта на живот и удовлетвореността от живота на българите, пояснява още Людмила Илиева.

„Демократична България” е под номер 30 в бюлетината, а Людмила Илиева е с №102.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 


Ключови думи
Людмила Илиева Демократична България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати