Вторник, 08 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Иван К. Иванов: ДПС и ГЕРБ искат да превърнат Велико Търново в олигархичен бастион

  08.11.2021 15:46
Иван К. Иванов: ДПС и ГЕРБ искат да превърнат Велико Търново в  олигархичен бастион

Д-р Иван Кирилов Иванов е бивш народен представител от десния спектър, политически анализатор и преподавател в катедра „Психология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Роден е във Велико Търново. Завършил е магистратура по социална и клинична психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Доктор по политически науки от Нов български университет. Участвал е в проекти на програмата за развитие на ООН и Съвета на Европа. Един от инициаторите за създаване на магистърска програма по политическа психология във ВТУ. Тя цели подготовка на кадри, с умения и ценности в областта на трансформационното лидерство и управление на промяната. 

Като притъмняване преди зазоряване и объркване преди изясняване, така психологът Иван К. Иванов определи предизборната ситуация в страната в интервю за вестник “Борба”. 
“Всяка кризисна ситуация - не само в политиката, е шанс да се тръгне напред. За целта се изисква да се направи решителна промяна. Не само по отношение смяната на управляващите досега, но и на начина, по който се прави политика”, каза бившият заместник-председател на Народното събрание.
Според него в момента политиците са раздразнени, изнервени. Пред тях има микс от преплетени кризи – здравна, икономическа, социална, психологическа. 
“Да правиш избори по време на пандемия, и то парламентарни и президентски в едно, е нещо като „пир по време на чума“. Струва ми се, че партии като “Демократична България”, “Продължаваме промяната” и отчасти БСП, се държат по-спокойно и разумно в тази изнервена ситуация”, определя той. 
Иванов допълва, че политиците от ГЕРБ, т.нар. Патриоти и особено ДПС се държат арогантно, истерично и надменно, надявайки се, че хората са забравили какви ги свършиха в последния пълен мандат, както и по време на започването на пандемията.
Като преподавател във Великотърновския университет и политик, правил кампании в региона, той е убеден, че резултатите в Търново винаги са лакмус за това, което се случва и предстои да се случва в национален план.
“Присъствието на Делян Пеевски, като водач на листата на ДПС в регион, с който няма нищо общо (освен може би силни финансови интереси) е заявка, че ДПС в партньорство с местната власт на ГЕРБ искат да изградят в Търново бастион на олигархичното управление. И не само. Велико Търново е старата българска столица, тук е зачената модерната българска държава, то е символ на българщината. Ако симбиозата между г-н Пеевски и местната власт на ГЕРБ успее да докаже, че Търново е „техен“, това ще е символно послание и не трябва да се допуска”, определя политическият психолог.
За него “Демократична България” е основният апологет на битката срещу модела на срастване на политика и бизнес, олицетворяван от образа на г-н Пеевски. От тази битка в региона донякъде зависи и доколко старото управление си отива, и дали се задава нещо по-цивилизовано. “Казано с едно изречение - гледайки Търново, виждаме България”, казва той.

 

 


Ключови думи
Демократична България Иван Иванов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати