Събота, 01 Яну 2022
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Людмила Илиева: Малките и средни предприятия и иновативният бизнес са в центъра на икономическата програма на „Демократична България”

  05.07.2021 13:30
Людмила Илиева: Малките и средни предприятия и иновативният бизнес са в центъра на икономическата програма на „Демократична България”

Насърчаването на иновациите и създаването на модерен бизнес е важно, защото той има висока добавена стойност и е начин не само да се задържат младите българи в страната, но и да се привлекат таланти отвън. В същото време малките и средните предприятия са тези, които създават най-много работни места и най-голяма част от брутния вътрешен продукт. Затова нашата програма се фокусира върху тези три стълба на икономиката, коментира Людмила Илиева – втора в листата на „Демократична България” за IV МИР – Велико Търново.

-Какво е ситуацията за малкия и средния бизнес сега?

-Бизнес средата е лоша, заради прекалената административна тежест, неефективното електронно управление и най-вече заради използването на държавни институции и регулатори като инструменти за натиск. Ерозията на доверие в правовата държава създава несигурност и ограничава предприемаческата активност.

Свръхрегулацията и административният произвол върху МСП и особено върху микропредприятията, които нямат представител в Националния съвет за тристранно сътрудничество (т.нар. „тристранка“), трайно задушават потенциала за растеж и увеличаването на дела им.

-Какво ще направи „Демократична България”, за да промени това?

-„Демократична България” започна да изпълнява своята икономическа програма още в 45-ото Народно събрание, като предложи пакет от законодателни промени, с които да се облекчи дейността на българския бизнес. Сред предложенията имаше промени в Закона за ДДС, които предвиждат прагът за задължителна регистрация по ДДС да се увеличи на 166 хиляди лева от сегашните 50 хиляди лева, въвеждане на т.нар. отдалечена фискализация, проект за промени в Закона за митниците, с който се предвижда автоматично издаване на EORI номер за всички български граждани и юридически лица.

В следващия Парламент ще продължим с политически действия, насочени към подпомагане на модернизацията на българската икономика, с особен акцент върху развитието на малкия и средния бизнес, защото малките и средни предприятия са гръбнакът на българската икономика. Te осигуряват над 65% от добавената стойност и над 75% от всички работни места в страната. В същото време понасят най-тежката финансова и административна тежест и са сред най-потърпевшите от пандемията Covid-19.

-Кои са най-важните мерки, които ще доведат до повече сигурност и ще дадат импулс за увеличаване дела на малките и средни предприятия?

-ББР трябва да стане наистина банка за развитие на малки и средни предприятия, какъвто е замисълът й. В устава на ББР трябва да се запише, че ресурсът се разпределя 40% за малки и 40% за средни предприятия. Необходимо е разработване и на други банкови инструменти за подкрепа.

Целево финансиране на проекти за дигитализация на малки и средни предприятия, стартиращи зелени бизнеси, мерки за изпълнение на изискванията за съществуващите предприятия и за привличане на компании в приоритетни сектори на бъдещето.

Подобряване на бизнес средата и премахване на административния тормоз, което може да стане с дигитализация и въвеждане на ефективно електронно управление.

Предлагаме въвеждане на необлагаем минимален доход за микробизнеси и опростена схема за здравно и социално осигуряване с фиксиран размер, не на база оборот. Намаляване на данъчната тежест за малките предприятия, като държавата поеме 1/3 от осигурителната тежест на МСП и стартъпи за 1 година.

Преодоляване на регионалната диспропорция в развитието на МСП чрез подкрепа на подходящи за региона бизнеси, например културен туризъм, а не наливане на грантове на обща база в безперспективни за региона дейности.

Целенасочени инвестиции в човешки капитал – привличане на повече студенти и специализанти в STEM с целеви стипендии. Промяна на учебните планове – акцент на практическите умения, гражданско образование от 1. клас. Създаване на граждани с високо обществено самосъзнание, разбиране и уважение към ценностите на демокрацията.

-Защо „Демократична България” поставя фокус също така върху иновациите и иновативния бизнес?

-Заради лошата бизнес среда България е на предпоследно място по иновации в ЕС (Eurostat 2019), а българската икономика изостава в това отношение в сфери, зависещи от намесата на държавата - образование, върховенство на правото, ефективност на правителството, човешки капитал, бизнес среда и стабилност. И въпреки това страната ни показва потенциал в развитието на иновациите. Подкрепата за иновативния бизнес е начин да задържим висококвалифицираните си кадри и дори да привлечем таланти отвън.

-Кои са основните проблеми пред иновативните бизнеси?

-Както и пред всички други - непредвидимост на бизнес средата, неяснота на процедурите, правилата и последствията от неспазването им, ограничен достъп до публична информация, нерегламентирано използване на контролни органи за натиск над бизнеса; ненадеждна съдебна система; завладени регулатори, корупционни практики и произвол; недостатъчно добре работещо електронно правителство – списъкът може да продължи още много дълго.

-Има ли проблем с човешките ресурси?

-Да и той е много важен. Липса на специализирани кадри, емиграцията на високвалифицирани специалисти и занемарено образование и научна дейност спъват развитието на иновациите.

-Какво предвижда Програмата за насърчаване на иновациите?

-Планът за развитие на иновативната икономика на „Демократична България” е базиран на инициативи, формирани около четири основни сфери:

Подобряване на институционалната среда, а с това и на бизнес средата, което да позволи на иновативните бизнеси да се развиват и да привлече чуждестранни инвестиции в сферата;

Развитие на човешкия ресурс по начин, който да го подготви за участие в иновативната икономика. Създаване на условия, които ще привлекат и задържат талантливите хора в България.

Оптимизиране на пътя на иновацията от създаването до мащабното й комерсиализиране чрез инвестиции в научната дейност и система от стимули за взаимодействието й с бизнеса.

Подпомагане на иновативната икономика чрез осигуряване на система от мерки за държавната й подкрепа.

-Кои са конкретните стъпки в реализирането на тези основни направления?

-Първата сфера е свързана с върховенството на правото, което трябва да се установи и в икономиката и да създаде предвидима и желана бизнес среда без рекет и натиск.

Развитието на човешкия капитал трябва да започне в най-ранно детство с гражданско образование и възпитаване на предприемаческа култура. Образованието ни трябва да се стреми към изграждане на творческо мислене, да е ориентирано към точни науки, проектни и практични задачи, както и към оучение, базирано на решаването на проблеми;

Нуждаем се от национална концепция за преустановяване на изтичането на човешки капитал от страната и обратното привличане на таланти. Привличане на чуждестранни таланти чрез подобряване на предприемаческата среда, проактивно подобряване на емиграционната среда и съпътстващи регулации за търсени кадри.

Една от целите на програмата ни е България да стане „дом за дигитални номади“.

-Каква е ролята на държавата в развитието на иновациите?

-Държавата трябва да създаде защитена среда за насърчаване и подкрепа на стартиращите малки бизнеси. Промените в законодателството трябва да следват принципа на насърчаване на постиженията, а не наказване на евентуални провали. Дори и при провал предприемачите трябва да се подкрепят, за да опитат отново.

Държавата трябва да помогне на иновативния бизнес и чрез увеличаване на националното публично финансиране за наука, иновации и технологичен трансфер в абсолютен размер и като дял от Брутния вътрешен продукт и доближаване до европейските стандарти – 1% от БВП.

Усилията на държавата да се фокусират към подкрепа в сфери и сектори с потенциал за развитие на висока добавена стойност: като ИТ; Изкуствен интелект; Зелени технологии; Космически технологии; Бизнес модел за икономика на споделянето; Децентрализирани технологии (блокчейн); Аутомотив технологии; Нишова и масова индустрия; Биотехнологии; Агрикултура и др.

Людмила Илиева е с преференция 102 в листата на „Демократична България”, която е под №23 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Демократична България Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати