Събота, 01 Яну 2022
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Людмила Илиева от „Демократична България”: Грижата за природата не изключва развитието на туризма и икономиката

  03.07.2021 13:51
Людмила Илиева от „Демократична България”: Грижата за природата не изключва развитието на туризма и икономиката

COVID показа, че семейният туризъм е по-устойчив от масовия, базиран на големи групи ниско бюджетни туристи, казва втората в листата на „Демократична България”

 

Живеем в регион, който в последните години се нареди сред тези с най-замърсен въздух не само в България, но и в Европа. За нас темата за опазването на въздуха, водата и въобще природата е особено важна, защото касае пряко нашето здраве. Но въпросът е ключов и за бъдещето на България, защото се отнася пряко до развитието на икономиката, от което пък зависи общото ни благосъстояние, казва Людмила Илиева – втора в листата на „Демократична България” за IV МИР – Велико Търново.

„Природният капитал – въздухът, който дишаме, водата, която пием, храната, която ядем и всички други ресурси под и над земната повърхност е в основата на нашата концепция за устойчиво развитие на българската икономика. А тя е единственият начин да повишим за поколения напред благосъстоянието на българските граждани и да съхраним по-добре тяхното здраве в по-чиста природна и градска среда”, е записано в програмата на „Демократична България”.

Инвестициите в екологосъобразни технологии и устойчиви решения и осигуряването на подходящо финансиране ще бъдат от възлово значение за постигането на целите, свързани с преодоляване на предизвикателствата от климатичните промени, необходимата адаптация и реформи за оформянето на нов модел на растеж, пояснява Илиева.

„Демократична България” си поставя за цел да се възползваме максимално от възможностите, предлагани от Зеления пакт, Механизма за справедлив преход и Механизма за възстановяване на Европа, за да развием модерна, ресурсно и енергийно ефективна, високотехнологична и конкурентоспособна икономика, в която икономическият растеж не е обвързан с емисии на парникови газове.

Така ще създадем висока добавена стойност, качествени работни места и нови възможности за развитие, като същевременно ще гарантираме основното човешко право на безопасна, чиста и здравословна околна среда, добавя Людмила Илиева

Прекият резултат от дългогодишната липса на реформи във важни сектори на икономиката (особено в енергетиката) и от корупционните зависимости в управляващите и регулаторните органи е безогледното експлоатиране и разхищаване на природния капитал на България с всички следващи от това трайни поражения на чистотата на околната среда, биоразнообразието и здравето на хората. Нерегламентираното изхвърляне и изгаряне на отпадъци, замърсяването на водите, въздуха и почвите, незаконният добив на инертни материали, източването на язовирите, изсичането на горите, презастрояването и незаконното строителство в защитени територии са постоянна част от нашето всекидневие.

Досегашното управление показа неспособност и нежелание за провеждане на необходимите дълбоки реформи, имитация или дори открита враждебност към тези глобални ценности. А това означава и пряка загуба на европейско финансиране, което в голяма част ще се отпуска на конкурентен принцип – т.е. това е проиграване на уникален исторически шанс.

В този контекст разглеждаме и проблемите на българския туризъм – икономически сектор, който е от ключова важност за България, казва Людмила Илиева. Тя беше в групата, започнала протеста на Росенец миналата година – акт не само срещу Ахмед Доган, но и срещу всички случаи на безнаказано окупиране и съсипване на българската природа.

Туризмът играе важна роля за икономиката на България поради потенциала и възможностите за създаване на заетост, икономически растеж, за развитие на селските, периферните и по-слабо развитите райони, както и поради влиянието, което оказва върху социалната област и околната среда.

Директният и индиректен принос на туризма към брутния вътрешен продукт (БВП) на България е около 13%, което е с 3% над средния за Европейския съюз. През 2019 г. приходите от входящ туризъм надхвърлят 3,7 млрд. евро, което в икономически аспект е чист износ на български продукт.

България е планинска страна, наситена с минерални извори, исторически, природни и културни артефакти, с излаз на Черно море. Нужно е да се създаде стратегия, базирана на ресурсите на България, лишена от утопични мечти.

Бъдещето на туризма в България е в развитието на SPA и рекреативен туризъм, селски и еко туризъм, културен, събитиен и спортен туризъм и превръщането им в престижен продукт в конкуренцията на европейския пазар.

За постигане на скъп, ценен, атрактивен, конкурентоспособен и устойчив туристически продукт е необходимо да се разработи изцяло нова стратегия за развитие на сектора, като се съблюдават ресурсите и капацитета на експлоатация с цел опазването им, е записано в програмата на „Демократична България”.

Необходимо е развитие на спа туризма въз основа на наличието на над 3600 минерални извори, при съблюдаване на капацитета на изворите и ограничаване на капацитета на туристическите обекти, с цел опазване на ресурса. Необходимо е развитие на конгресния и събитиен туризъм с цел защита на съществуващата база, предвижда още програмата на „Демократична България”.

Пандемията от Ковид-19 подложи на силен натиск туристическата индустрия в света и в България. Сривовете са драматични – развитието й бе върнато до нивата от 1990 г., а възстановяването се очаква към 2023 г. Приходите на хотели и ресторанти са спаднали до 50%, на туроператори и пътнически агенции – със 70%, а на организатори на круизи и авиокомпании – с 90%. Въпреки че лятото на 2020 г. ще се запомни с безпрецедентния отлив на чужди туристи с над 80%, вътрешният туризъм отключи своя потенциал и регистрира над 20% ръст на приходите от нощувки на българи. В хватката на пандемията българските туристи преоткриха селския, алтернативния и екотуризма. Моделът на семейния туристически бизнес се доказа като устойчив, а този на масовия, базиран на големи групи нискобюджетни туристи, настанявани в големите комплекси, свързан с презастрояване, унищожаване на природни ресурси и културно-историческо наследство, се оказа губещ в тази ситуация.

„Демократична България” ще работи за създаване на национална програма за устойчив и социално отговорен туризъм, която да включва мерки за опазване на природните ресурси с повишаване на ангажираността на туристическите предприятия и посетителите с опазване на околната среда. В центъра на внимание ще бъде насърчаването на микро и семейното предприемачество в туризма и увеличаване на нивото на възнаграждение.

Като цяло усилията ни са насочени към развитието на един икономически отрасъл, който е важен за България, като в същото време направим така, че той да не вреди, а напротив – да подкрепя всичките ни мерки за опазване на околната среда. Всъщност мисля, че точно това е бъдещето – новите туристи ще искат чисти места, колкото се може по-близо до естествената природа, места, които има какво да предложат като история, култура, природни дадености. България има много такива места и ние трябва да се възползваме от тях, казва Людмила Илиева.

„Демократична България” е под номер 23 в бюлетината, а Людмила Илиева е с преференциален номер 102.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Демократична България Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати