Сряда, 25 Май 2022
            
Горна Оряховица Други

Онлайн дискусия за творчеството на Смирненски направиха заедно седмокласници и дванадесетокласници на СУ „Вичо Грънчаров”

  05.11.2021 09:43
Онлайн дискусия за творчеството на Смирненски направиха заедно седмокласници и дванадесетокласници на СУ „Вичо Грънчаров”

Ученици от 7 „а” и 12 „а” клас на СУ „Вичо Грънчаров”  дискутираха заедно на тема „Човешкото падение в творчеството на Христо Смирненски“. Поетът е познат със своите творби, които звучат актуално и днес и поставят много въпроси пред младите хора.  Учениците влязоха в словесен „сблъсък“ за вечната борба между доброто и злото; разсъждаваха за цената на компромисите със съвестта и човешките принципи, за нравственото падение на личността. В основата на дискусията бе сатиричната творба на Смирненски „Приказка за стълбата“.

Връзката между класовете бе виртуална, но това не попречи учениците да изразят позициите си и да потърсят заедно отговорите на поставените въпроси. Диалогът между тях беше непринуден и динамичен. Срещата започна с презентация за живота на Христо Смирненски, изготвена и представена от Василена Колева от 7а клас. Участниците се разделиха на групи и коментираха откъси от произведението „Приказка за стълбата“. Към края на дискусията, дванадесетокласничката Станислава Люцова презентира най-важното от творческата история и нравствените послания на текста. Проблемите, които засяга поетът в творчеството си, породиха въпроса: „Сблъскваме ли се днес със социалната несправедливост и какви са нейните лица?“. Седмокласниците подготвиха илюстрации, които отразяват проявленията на човешкото страдание и пропастта между бедни и богати. Любопитен момент бе финалът на дискусията, в който дванадесетокласникът Атанас Ангелов сподели своя рисунка, провокирана от засегнатите проблеми по време на дискусията.

Гости на събитието бяха директорът на училището г-жа Нели Атанасова и учители от СУ „Вичо Грънчаров“. Ръководителите на споделената практика бяха г-н Красимир Александров и г-жа Михаела Антова. Те споделят, че подобна форма на диалог между малки и големи ученици дава възможност да взаимодействат помежду си, коментирайки теми, които вълнуват и едните, и другите. Двамата учители изказват своята благодарност към учениците, които дискутираха, макар и от разстояние.


Ключови думи
СУ Вичо Грънчаров Смирненски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати