Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

В СУ „Вичо Грънчаров“ изследват пораженията, които COVID-19 нанася на човешкото тяло

  13.10.2021 14:56
В СУ „Вичо Грънчаров“ изследват пораженията, които COVID-19 нанася на човешкото тяло

Ученици от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица изследват пораженията, които COVID – 19 нанася в човешкото тяло. От началото на тази учебна година в училището функционира изследователски STEM център. В него има американска техника за 3D визуализация, химична лаборатория, специални лаптопи, както и специален софтуер, визуализиращ 3D анатомията на човешкото тяло.

Първи в модерния изследователски център ще работят учениците от 12 клас, които си поставят за цел до края на учебната година, заедно със своите учители, да разработят медицински наръчник.

Идеята е да бъдат разгледани 3D визуализирано напълно здрав човек и такъв, който е преболедувал COVID-19, а целта е да бъдат показани пораженията, които е нанесъл вирусът върху здравия организъм.

Всеки от учениците има за задача да описва всяко поражение и да търси допълнителна информация. Зрелостниците ще канят и лекари от различни области, които ще бъдат рецензенти на написаното от тях.

В края на учебната година всичко написано ще бъде събрано и отпечатано в научен сборник, който ще бъде разпространен в медицинските университети в България и в един медицински университет в Лондон.

За свой ментор учениците от СУ „Вичо Грънчаров“ поканиха д-р Сибила Маринова, която е началник на отделението по реанимация и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където постъпват пациентите с най-тежки усложнения от заболяването.


Ключови думи
СУ Вичо Грънчаров COVID-19
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати