Вторник, 01 Фев 2022
            
Горна Оряховица Общество

Инж. Добромир Добрев: Да носим в сърцата си непреходните уроци по патриотизъм, вярност към род и родина, кураж, воля и величие на духа

  01.11.2021 09:30
Инж. Добромир Добрев: Да носим в сърцата си непреходните уроци по патриотизъм, вярност към род и родина, кураж, воля и величие на духа

Уважаеми учители, просветители, книжовници, пазители и разпространители на книги,  музейни работници, читалищни деятели,
Скъпи следовници на народните будители,
 
Днес е моята благодарност за стореното от Вас! Затова, че сте последователи и вървите по стъпките по които са вървели ония величави българи, чиито живот е вяра, обич, преданост, саможертвеност за Род и Родина. Защото българският корен, дето се опира на вяра и обич, на правда и добрина, се не затрива.
Ако обърнем поглед назад, във вековете и да помислим за миналото, за да видим не само празника, но и символа. Символът на вярата, символът на спомена за миналото, което ще проправи пътя ни към светли бъднини. В далечната 1765 г. Паисий Хилендарски занася своя труд “История славянобългарска”, изиграла забележителна роля за националното ни Възраждане , на отец Стойко Владиславов, който я поема с треперещи ръце и благодари за голямото доверие и с изключително старание и интерес започва да преписва книгата му. Силно впечатлен от съдържанието на Паисиевата история, целият му живот оттук нататък придобива нов смисъл, ново изражение. Софроний се посвещава на каузата да служи на народа си с цялата си всеотдайност. В продължение на десетилетия, този порив повлича бавно и полека целия български народ.
Стореното от тези колоси на България остава незаличимо в страниците на историята и в народната ни памет! И както е вечен стремежът на човек към свобода, така ще е вечна и славата на тези, отдали живота си по стръмния път към нея!
Преминали през годините, техните слова ще продължават да достигат до всеки българин и да напомнят, че „българският  народ не е в гроба на своето преминало, а в люлката на своето бъдеще”. И да носим в сърцата си техните непреходни уроци по патриотизъм, вярност към род и родина, кураж, воля и величие на духа!
В празничния за нас ден, нека си пожелаем да бъдем здрави, силни, отговорни, да бъдем мъдри, за да имаме още много поводи да се гордеем, че сме техни достойни следовници.
Носете винаги светлината на този празник в душите си!
Честит празник!

инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица


Ключови думи
инж. Добромир Добрев Ден на народните будители
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати