Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Инж. Добромир Добрев: Свободният човек е смел и градивен

  06.09.2021 07:09
Инж. Добромир Добрев: Свободният човек е смел и градивен

 Уважаеми съграждани,
 

Днес честваме българското Съединение!
„Съединение“ – защото чрез него се обединяват Княжество България и Източна Румелия, и „българско“ – защото е стъпка, която правим съвсем сами, без ничия подкрепа!
 глобалния свят, както сега, така и преди 136 години, промени в държавните граници не се толерират. За да се случи подобен акт, трябват солидна политическа подготовка, лоби сред силните в Европа, дълго планиране и подходящ момент. В онзи ден, на 6 септември 1885 г., нищо от изброеното не е категорично.
Минали са едва няколко години от Освобождението ни. Берлинският договор постановява, че свободни българи живеят само в Княжество България, всички останали в различна степен са поданици на турския султан. Европа не желае повече промени на Балканите, а ние нямаме военен и икономически ресурс да воюваме с никоя от Великите сили…
Въпреки неблагоприятните обстоятелства Съединението на Княжество България и Източна Румелия е обявено! Този акт автоматично донася свободата на българите в Тракия и нарежда България сред по-големите и стопански стабилни държави на полуострова.
Българските политици от двете страни на Балкана, загърбили различията си и изработили това Съединение, нямат илюзии, че то ще остане без противодействие. Въпросът е кога и срещу кого ще се насочат дулата на пушките. Отговорът не закъснява. Сърбия, с политическия комфорт на Австро-Унгарската империя зад гърба си, ни напада съвсем скоро. Но сметките ѝ излизат криви – българският войник печели войната точно за две седмици, с което утвърждава международно Съединението на България!
Общите усилия на българските политици са възнаградени с една историческа справедливост. България прави голяма крачка към обединението на всички свои чеда на Балканите – да не бъдат разделяни от граници и да бъдат свободни!
А свободният човек е смел и градивен!
Честито Съединение, българи!

  Инж. Добромир Добрев, 
  Кмет на Община Горна Оряховица


Ключови думи
инж. Добромир Добрев Съединение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати