Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Инж. Добромир Добрев: 3 март е дълг към всички, оставили костите си на наша земя

  03.03.2022 07:10
Инж. Добромир Добрев: 3 март е дълг към всички, оставили костите си на наша земя

Уважаеми горнооряховчани,

Днес е 3-ти март – Националният празник на България!

На този ден завършва дванадесетата от руско-турските войни – тази, която нашият народ нарича Освободителна! След пет века робство българската държавност е възстановена. Санстефанският мирен договор чертае нейната граница така, че в пределите ѝ да се съберат българите от Мизия, Тракия и Македония. Подписан е на днешния ден и носи усещане за справедливост, надежда и огромно щастие в душите на всички българи.

Пет столетия – десетки поколения, родени в робство, успяват да запазят умовете и сърцата си, борят се и достигат свободата си! Днес никой не иска от нас саможертва или велики дела, а просто да знаем историята и имената на героите си – хайдути, въстаници, революционери, книжовници, будители. Да помним и да разкажем на децата си как за нашата свобода са загинали хиляди други – руснаци, румънци, финландци, и много българи. От Горнооряховска община в Българското опълчение се записват 240 смели мъже, а знамето, ушито от ръцете на наши съгражданки, се развява в най-лютите боеве при Шипка и Шейново.

Днес сме някак далеч от всенародните вълнения на онзи 3 март 1878 г., а не бива да е така. Тази дата не е само чествания, венци и цветя. Тя е дълг към костите на хилядите войници, останали в нашата земя! Тя e дълг към майките, чиито синове никога няма да се върнат! И този дълг не е общ – той е на всеки от нас поотделно.

Ако ценим стореното за нас преди 144 години, ще държим децата ни да познават историята и културата ни. И ако на всеки наш празник има повече млади хора, които знаят каква цена е платена, за да се вее този трибагреник – дългът ни ще бъде платен.

Честит Трети март, горнооряховчани!

Инж. Добромир Добрев

Кмет на Община Горна Оряховица


Ключови думи
инж. Добромир Добрев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати