Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Инж. Добромир Добрев: Днес празнуваме волята и смелостта, самочувствието и вярата

  22.09.2021 06:11
Инж. Добромир Добрев: Днес празнуваме волята и смелостта, самочувствието и вярата

Уважаеми дами и господа,

На днешния ден, през 1908 година, е обявена българската независимост!

Минали са 30 години от нашето Освобождение и унизителния Берлински договор. През тези три десетилетия българският политик не спира да търси и да създава възможности за редакция на статуквото, за да излезем от политическата си и финансова зависимост към Османската империя.

След Съединението през 1885 година България се развива с огромни крачки. Ръстовете са в много направления – в образованието, културата, във военното дело, транспорта, в икономиката като цяло. Този бурен възход обаче силно противоречи на международния васален статут на държавата. Основна цел е постигането на независимост от Цариград! И княз Фердинанд I, и правителството в лицето на Александър Малинов са готови за тази крачка.

Подходящият в международен план момент назрява през септември 1908 година. Османската империя е отслабена вътрешнополитически. Не са тайна и апетитите на Австро-Унгарската империя към Босна и Херцеговина. Но за да ги получи, трябва да се ревизира Берлинският договор – нещо, към което е устремена и България.

Решението е взето – на 22 септември, преди 113 години, недалеч от тук, в съседно Търново, е прочетен специален манифест, с който България се обявява за независима държава! Въпреки предварителните дипломатически сондажи с Великите сили, отново се готвим за война с Турция. За щастие такава не последва и независимостта става международен факт през следващата година...

Това, накратко описано, е историческото събитие. Зад пергамента, с който то е декларирано, обаче се крие нещо велико – самочувствието на цял един народ – нашия! Там е изписана увереността на българските политици, на българския цар и на неговите „юначни българи“ – че България заслужава място сред свободните европейски държави!

Тази воля и смелост, това самочувствие и вяра празнуваме днес!

Честит Ден на независимостта!

Инж. Добромир Добрев,

Кмет на община Горна Оряховица


Ключови думи
инж. Добромир Добрев Независимост
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати