Неделя, 30 Яну 2022
            
Велико Търново Други

Отново пропадна изборът на изпълнител за обновяване на Спешната помощ във Великотърновска област

  26.10.2021 10:24
Отново пропадна изборът на изпълнител за обновяване на Спешната помощ във Великотърновска област

Проектът за обновяване на Спешната помощ във Великотърновска област отново не можа да тръгне, след като поредната процедура за избор на изпълнител се провали. Това се случва за втора поредна година и опасността да бъдат загубени европейските средства за този проект става все по-голяма.

По проекта за ремонт или изграждане на нови сгради за Спешната помощ в страната се работи още от времето, когато министър на здравеопазването беше Петър Москов. Преди пет години Общините прехвърлиха собствеността на сградите на Министерството, за да може то да задвижи процедурите. Минаха години преди това да се случи, но в крайна сметка бяха пуснати поръчки по ЗОП за избор на изпълнител. Отделните проекти са групирани в пакети по райони на планиране. За Северен централен район бяха обявени 7 обособени позиции, но само за две бяха избрани изпълнители. Великотърновска област е разделена в две позиции – изграждане на нова сграда за Спешната помощ във Велико Търново, като строителството в старата столица е в комплект със строителство на нова сграда и в Разград, и ремонт и преустройство на съществуващите сгради на филиалите в Горна Оряховица, Свищов, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица и нова сграда за филиала в Елена.

Миналата есен процедурата пропадна. За ремонта на филиалите нямаше кандидат. За изграждането на новите сгради във Велико Търново и Разград бе определен изпълнител - „Диел трейд” ООД, но впоследствие Министерството се отказа да възложи поръчката на тази фирма, защото не била доказала компетентност.

Така през юли тази година Министерството на здравеопазването отново пусна процедура за избор на изпълнител.

Новото строителство във Велико Търново и Разград е на общата прогнозна стойност за над 900 000 лева без ДДС, като само за старата столица е 443 705 лв. Нито един кандидат обаче не е подал оферта за тази обособена позиция.

За ремонта и преустройството на филиалите, които са на стойност между 120 и 255 хиляди лева в различните общини, е кандидатствал консорциум „Санус Инвест Център”, който обединява „Корект Инвест” ЕООД и „Стор Инвест” АД. Офертата на консорциума е 839 885 лв. без ДДС. Според комисията по избора обаче в количествено-стойностната сметка на офертата има аритметическа грешка. Предложението на комисията е участникът в процедурата да бъде отстранен.

В крайна сметка решението е да се прекрати процедурата във всички пет обявени позиции. За изграждането на новите центрове във Велико Търново и Разград, за СМР във филиалите в Исперих, Кубрат и Цар Калоян, както за СМР във филиала в Лозница – заради липса на подадена оферта. За обособена позиция 2 – Извършване на СМР във филиалите във Великотърновска област – заради неподходяща оферта. За обособена позиция 5 – СМР в Центъра в Силистра и филиалите в Тутракан, Дулово, Главиница и Кайнарджа – заради подадена оферта, нахвърляща определената стойност на проекта.

Междувременно цените на строителните материали скочиха в пъти, което прави доста проблематичен и следващ опит за намиране на строител, ако не се намери начин да бъдат коригирани прогнозните стойности на отделните проекти.

На този етап спешните медици ще се задоволят с новите линейки, които получиха по този проект. За по-добри условия на труд ще почакат.


Ключови думи
Спешна помощ ремонт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати