Петък, 21 Яну 2022
            
Велико Търново Други

Огнеборци учиха курсанти как да действат при пожар

  20.10.2021 15:34
Огнеборци учиха курсанти как да действат при пожар

Как да действат като доброволци при пожар, как да осигурят собствената си безопасност, за да могат да помогнат на бедстващи хора и как да работят с противопожарна техника тренираха курсанти и студенти от Националния военен университет „Васил Левски“. Бъдещите офицери и техните цивилни колеги бяха гости на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, където ги посрещна старши инспектор Димитър Желев, началник на група „Пожарогасителна и спасителна дейност“. Той показа на бъдещите офицери и на техните цивилни колеги оборудването, с което разполага всяка пожарна кола, обясни им основните задачи на органите за пожарна безопасност и им разказа реални случки от ежедневието на пожарникарите.

С какво ситуацията около коронавируса усложнява работата на пожарникарите, как те се справят, когато трябва да помогнат на заразен или на човек с наднормено тегло, който трудно излиза от дома си, как се овладява огън на полето и във високи планински местности, бяха част от въпросите, на които курсантите искаха да получат отговор. Старши инспектор Желев и неговите колеги позволиха на момчетата и момичетата да надникнат във всяко кътче на пожарните коли, да се качат на 40-метровата стълба и да влязат в ролята на истински пожарникари.

„Всички курсанти и студенти учат национална и регионална сигурност. За курсантите това е гражданската им специализация, те са четвърти курс и след година им предстои да започнат работа в структурите на Българската армия. Всеки мотопехотинец и разузнавач ще се сблъска с реален пожар още в първите месеци на офицерската си кариера или ще попадне в екстремна ситуация, свързана с пожар. Затова и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ е една от институциите, в които провеждаме практика“, коментира доц. Стоян Баръмов, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

„Искахме стажът на курсантите и студентите да е доста по-активен, но пандемията не ни позволи да реализираме изцяло идеите си. До миналата година посещавахме предимно общинската администрация, където ги запознаваха с протокола за реагиране при бедствия и аварии. Тази година разширихме институциите, с чиято дейност искаме курсантите и студентите да се запознаят“, разказва гл. ас. д-р Мария Дончева, която е ръководител на курсантско-студентския стаж.

Практиката на курсантите и студентите започна с посещение в Областна администрация. Областният управител Георги Гугучков, зам.-областните управители, главният секретар на Областната администрация, юристи и експерти се срещнаха с обучаемите, за да им разкажат за органите на изпълнителната власт и техните администрации на територията на областта, за дейността на Областния съвет по сигурност и на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

След Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, курсантите и студентите ще отидат и в Държавния архив във Велико Търново, за да видят каква е организацията на работата с архивните единици, как се съхраняват ценните и уникални документи, какви са правилата за опазване на държавна и служебна тайна, как се работи с чуждестранна класифицирана информация и как се извършва дигитализацията на архивните документи.

Последната среща на обучаемите е в складовата база на териториална дирекция „Държавен архив“, която се намира в Козаревец. „Там искаме да ги запознаем със съхраняването, опазването и освобождаването на държавния резерв. Да покажем правилата, свързани с планиране и създаване на държавни резерви и военновременни запаси и с реда за водене, съхранение и достъп до регистрите по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти“, допълва гл. ас. д-р Мария Дончева./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати