Неделя, 09 Яну 2022
            
Велико Търново Други

168 курсанти от НВУ „Васил Левски“ положиха клетва

  08.10.2021 14:49
168 курсанти от НВУ „Васил Левски“ положиха клетва

168 курсанти от 148-ия випуск на Националния военен университет „Васил Левски” положиха военна клетва. Бъдещите офицери се обучават по 14 военни специализации във факултетите „Общовойскови“ и „Артилерия, ПВО и КИС“ на Военния университет. Съветникът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност ген.-лейтенант Любчо Тодоров, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев, ген.-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски, областният управител Георги Гугучков и много родители и близки на първокурсниците уважиха тържествения ритуал.

„Уважаеми курсанти първокурсници, военната клетва е обвързване завинаги с един от символите и гарантите на държавността – Българската армия. Затова съм убеден, че вие никога няма да забравите мига, в който целувате бойното знаме с думите „Заклех се!“. След този ден, онази червена нишка, която ни свързва с всички славни битки, с проявените от българските воини храброст и кураж по бойните полета, вече ще минава и през вашите сърца.

Избрали сте да бъдете български офицери. Няма да ви бъде леко, но ви уверявам, че след всяка трудност, ще изправяте по-гордо челата си, ще вървите по-устремени и удовлетворени от себе си, защото няма да сте се предали! Слушайте командирите си и не спирайте да се учите от тях. Вярвайте един на друг, пазете се един друг и бъдете задружни! Чакат ви предизвикателства и моменти, в които ще трябва да надскочите себе си и ще успявате, когато влагате и ума, и сърцето си в това, което правите“, каза в словото си началникът на Националния военен университет бриг. ген. Иван Маламов.

След това той се обърна и към родителите на първокурсниците, за да им благодари, че подкрепят децата си и ги насърчават да се посветят на Българската армия. „При всяка следваща среща, вие ще ги виждате по-смели и по-самостоятелни, пораснали, възмъжали, сигурни в себе си млади мъже и жени. Гордейте се със синовете и дъщерите си, защото от този ден те ще бранят честта на нашата родина – България. Това е избор, достоен за уважение!“, каза още бриг. ген. Маламов.

Голямата атракция в тържествения ритуал бяха децата на военнослужещи и цивилни служители, които поздравиха курсантите и всички гости със стихотворението „Българийо, обичам те!“ на Донка Кацарева. Всички деца участваха в тържеството, облечени в курсантски униформи.

„Днес, скъпи курсанти, вие допирате устни до коприната на знамето, напоено с кръвта на българския войник. Днес вие се кълнете да бъдете верни на род и родина и да й служите честно. Днес, подобно на своите предци, вие заставате пред собствения си народ и изпълнявате свещен ритуал, датиращ от векове, започнал под развяващата се на копие конска опашка, преминал през Евангелието, пистолета и ножа и достигнал до днешния ни национален трикольор. Не забравяйте, че давате обет, а обетът е клетва, която е завинаги. Понякога ще ви бъде трудно. Ще падате, ще ставате понякога ще ви се струва, че път напред няма, но път и надежда винаги има“, каза в обръщението си към първокурсниците от името на техните родители Петя Василева.

„Днешният ден е потвърждение за избора ни да тръгнем по трудния професионален път на офицера от Българската армия. Господа командири и преподаватели, уверяваме ви, че дълбоко осъзнаваме дълга си пред родината и отговорността, която поемаме и не ще пожалим сили за овладяване на професията да бъдеш защитник на отечеството“, каза в отговор курсант Иван Карауланов.

След тържествения ритуал на строевия плац на Военния университет пред официалните гости, родителите и близките на курсантите първокурсници беше направен показ на въоръжение и бойна техника и демонстрации на умения на курсанти./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ клетва
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати