Четвъртък, 23 Дек 2021
            
Велико Търново Общество

113 г. Независима България – празникът във Велико Търново в снимки

  22.09.2021 14:10
113 г. Независима България – празникът във Велико Търново в снимки

Център на честванията за годишнината от обявяването на Независимостта на България е днес Велико Търново. Именно в историческата и духовна столица на България става факт историческият акт, с който страната ни отваря нова страница. За да почетат бележитата дата, в града бяха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Георги Найденов, началникът на отбраната адмирал Емил Евтим Евтимов, посланици на редица държави и др.

Празничната програма започна със Света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в черквата „Свети Четиридесет мъченици“. Бяха поднесени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта, бе пресъздадено и възвестяването на събитието с царския манифест на Фердинанд.

По традиция официалният военен ритуал се проведе на Царевец, където бе издигнато националното знаме.

Ние сме граждани на България, Европа и света. Ние сме свободолюбив и мирен народ. Горд съм, че имам привилегията да кажа тези думи днес точно пред вас. 22 септември – Денят на българската Независимост, е нашият пример за българско национално единство. Ден на силния български дух. Преди 113 г. от сакралната черква „Св. 40 мъченици” българският народ показва пред целия свят, че не ще позволи повече някой да решава съдбиинте му, да го разделя и да определя бъдещето му. Всеки дава своя принос за независимостта. Затова камбаните в търново звънят празнично, а вълнението се усеща дори в най-малките улички на старопрестолния град. Независимостта официално легитимира свободата, за която поколения българи жертват жимвота си. Легитимира Съединението, изстрадано и защитено на военния фронт. Независимостта е връх е връх и нова стъпка в изграждането на българската държавност след Освобождението. С Манифеста Фердинанд изрича силно и ясно волята на целия български народ никой да не се меси в делата на България. Защото това е онази славна България, създадена от Кубрат и Аспарух. Същата България на княз Борис Покръстител, цар Симеон Велики, цар Петър, на храбрия Самуил, на търновските царе. Свободната и независима България, за която мечтаеха Раковски, Левски, Ботев и Каравелов. Затова 22 септември и Независимостта винаги ще са неизчерпаем извор на национална гордост и национална чест. Въпреки годините, които се нижат една след друга. Днес празнува българският дух. Онзи славен български дух, възпят от патриарха на българската литература Иван Вазов, каза в официалното си слово кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Но 113 г. след 22 септември 1908 г. ежедневието все по-силно контрастира със заветите на нашите предци, които славим и почитаме днес. А тези завети, тази уроци от историята все така силно стоят пред всички нас. Стига политическо и обществено противоборство, нека се обърнем към онези непреходни ценности, в духа на които израства народът ни през вековете. Нека родолюбието бъде идеал, а не средство. Това е ключът към онази безценна свобода, която пазим в душите си. Нима това не е пътят към единството ни и независимостта ни като народ. Единство, така нужно днес. Нека бъдем достойни за героите, пред чиято памет се прекланяме, и пред идните поколения, чието бъдеще сме призвани да градим, призова Даниел Панов.

Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого, каза президентът Румен Радев минути след като прие строя на НВУ „Васил Левски”.

И продължи: И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и със силата на уверен в себе си народ.

Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост. За българите обявяването на независимостта е морална победа, превърнала се бързо в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. Но преди всичко решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили, в способността му да кове сам съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес.

На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения.

Да живее свободна и независима България, каза още президентът.

На Пирамидата на Независимостта бяха поднесени венци и цветя,

а малко по-късно от площад „Цар Асен I“ пред Царевец до паметника „Майка България“ премина дефилир на военни оркестри.

Почетена бе паметта на българите, дали живота си Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чийто символ е паметникът „Майка България“. А там на почетна стража бяха застанали гвардейците от  ученическия отряд от ПГТ „Д-р Васил Берон”. Ученици на гимназията опасаха паметника с венци.

Заради противоепидемичните мерки заря-проверка тази година няма да има. В 20,15 ч. ще бъде излъчун спектакълът „Звук и светлина”, който ще може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

В 21,00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

Организаторите от Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“, Регионален исторически музей и Великотърновска Света митрополия уточняват, че през целия ден на 22 септември великотърновци и гостите на града могат да почетат Независимостта, поставяйки цветя както на Пирамидата на Царевец, така и на паметниците на българските герои.


Ключови думи
Независимост Румен Радев Даниел Панов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати