Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Музеи ще работят безплатно в Деня на Независимостта

  21.09.2021 10:22
Музеи ще работят безплатно в Деня на Независимостта

На 22 септември, по повод 113 години от обявяване Независимостта на България, отворени за безплатни посещения до 12,00 ч. ще са църква-музей "Св. 40 мъченици" и Архитектурно-музеен резерват "Царевец".

Събитията в празничния ден:

В 7,30 ч. ще бъде отслужена литургия в българската светиня - черквата „Свети Четиридесет мъченици“.

В 10,30 ч. на Двореца на Царевец е военният ритуал за издигане на българското национално знаме, празничните слова и благословът. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 11,30 ч. от площад „Цар Асен I“ цялото пространство от Царевец до паметника „Майка България“ ще бъде огласено от музиката на военните оркестри, които ще участват в дефилир.

Почетена ще бъде и паметта на героите, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чийто символ е паметникът „Майка България“.

Заради противоепидемичните мерки Тържествената заря-проверка тази година няма да се състои. Останалите прояви също са съобразени с обстановката.

В 20,15 ч. ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина", който ще се наблюдава от площад "Цар Асен I".

В 21,00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

В навечерието на Независимостта ще се състои празничен шоу-спектакъл на военните оркестри. Концертът е от 19,00 ч. на 21 септември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Съпътстващо събитие е и Детска анимация на National Geographic Kids, което ще се проведе в парк „Марно поле“ от 11,00 до 18,00 ч. навръх 22 септември

 


Ключови думи
Независимост музеи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати