Вторник, 28 Дек 2021
            
Други

Випуск „Георги Стойков Раковски“ на Военния университет влезе в редиците на българската армия

  24.07.2021 21:38
Випуск „Георги Стойков Раковски“ на Военния университет влезе в редиците на българската армия

Церемония по присвояване на звание бе проведена тази вечер във Велико Търново. В присъствието на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, служебния министър на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирите на Сухопътни войски и на ВВС, кмета на Велико Търново Даниел Панов, областия управител Георги Гугучков и др., пагоните си получиха курсантите от 143. Випуск на НВУ ``Васил Левски``. За церемонията във Велико Търново бяха също представители на Военно-въздушната академия в Брашов, Румъния, Военно-техническата академия ``Фердинанд I `` в Букурещ, Военната академия на Сърбия.

В този ден ние показваме на предците си, които, сигурен съм, че сега ни гледат с гордост, както и на целия народ, че Българската армия има ново попълнение знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора. Това са випускниците на Националния военен университет „Васил Левски”. Те са прецизно подбрани, добре обучени, обичат Майка България и са възпитани в духа на най-здравите патриотични традиции.

От днес, скъпи випускници, вие поемате по нов път. Пред вас се откриват нови възможности. Опитайте се да не пропускате тези възможности, защото те ще ви направят още по-добри в професията. Отнесете със себе си знанията и опита на вашите командири, преподаватели и инструктори и ги прилагайте творчески в бъдещата си дейност. Вземете от тях примера за човечност и любов, с които те ви обграждаха и бъдете такива със своите подчинени. И не забравяйте, че човек е почитан не за това, което получава, а за това, което дава.

Укрепвайте и защитавайте честта на Родината по примера на великите ни предци, опирайте се на офицерските и сержантските традиции и заветите, които те са ни оставили, ползвайте се от уроците на историята за благото на обществото, държавата и Българската армия. Това е вашата кауза. Това е общата ни кауза, обърна се към курсантите началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов. Генералът благодари на родителите, че са създали, отгледали и възпитали истински българи.

През настоящата учебна година завършват 121 курсанти от НВУ „Васил Левски”, обучавани по 13 военни специализации. Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Първенец на „Випуск-143-ти „Георги Стойков Раковски“ е лейтенант Красимир Мартинов Йорданов, специализация „Мотопехотни и танкови войски“. Той завършва обучението си със среден успех от курса на обучение 5,69 и от държавните изпити Отличен 6.00. Пагоните, дипломата и наградата си лейтенант Йорданов получи лично от Румен Радев.

Сувенирен нож , парична награда и книга Йорданов получи от министъра на отбраната. 

Награди имаше и завършилите също с отличие лейтенант Ангел Мацурев - специализация „Военни комуникационни и информационни системи“, и лейтенант Ивелин Василев - специализация „Материални средства, придвижване и транспорт“. Бриг. ген. Маламов връчи грамоти на отличниците по специализации и факултети.

Академичният съвет на НВУ учреди награда ``Полк. Борис Дрангов``. За 2021 г. неин носител е лейтенант Красимир Йорданов.

От Професионалния сержантски колеж бе отличен първенецът и отличник в дневна форма на обучение мл. сержант Петко Тодоров, който получи свидетелството си от адмирал Евтимов и награда от началника на НВУ.

Към випуска се обърна и кметът Даниел Панов, който пожела на младите лейтенанти да носят винаги историческата и духовна столица на България в сърцето си.

В редиците на армията випускът бе посрещнат и от адмирал Евтимов. Наш дълг е да пазим суверинитета, териториалната цялост, бъдещето на Република България, припомни адмиралът. Вярвам във вас, каза още той.

Най-силните държави в света инвестират в образование. А военното образование влияе пряко върху националната сигурност. Живеем в трудни времена и повече от всякога имаме нужда повече от всякога от високо образовани офицери и сержанти. Такива военно служещи ще извисяват имиджа на българските граждани, каза и военният министър Георги Панайотов.

Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.

Това заяви и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Днешното събитие не е просто тържествен акт, а важен символ на утвърждаване на българската държавност, заяви Румен Радев. Той посочи, че неслучайно церемонията се състои на свято за българите място с хилядолетна история, доказала, че България е била силна и просперираща, когато и войската е била силна, а здравата спойка между народ и армия е устоявала на всякакви предизвикателства.

Българският офицер е падал и е ставал, губил е сражение, но никога не е губил своя дух, допълни Румен Радев.

Държавният глава поздрави випускниците за усилията, постоянството и за всеотдайността, които са положили по време на обучението. Офицерските пагони са преди всичко отговорност и когато ги получавате, вие се вричате в свещената мисия за гарантиране на сигурността, независимостта и суверенитета на Родината, заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че в динамичната среда, в която защитата на националните и съюзни интереси е все по-сложна и комплексна, изискванията към випускниците непрекъснато ще растат.

Но аз съм убеден, че вие ще се справите, защото сте получили образованието си и закалка именно в престижното висше военно учебно заведение, в школата по патриотизъм и мъжество, наречена Национален военен университет "Васил Левски", каза още президентът, пожелавайки смелост, чест и непреклонност на випускниците.


Ключови думи
НВУ Румен Радев адмирал Емил Евтимов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати