Вторник, 18 Яну 2022
            
Велико Търново Други

Офицери и курсанти от НВУ се включиха в тренировъчни лагери в Румъния

  20.07.2021 09:57
Офицери и курсанти от НВУ се включиха в тренировъчни лагери в Румъния

Делегация от Националния военен университет „Васил Левски“, водена от зам.-началника по административната дейност полк. Георги Крайнов, беше на официално посещение в Академията на сухопътните войски „Николае Балческу“ в Сибиу. Петима офицери от катедра „Специализирана подготовка“ на факултет „Общовойскови“ - подп. доц. Ивайло Нешев, доц. д-р Николай Гаджалов, майор д-р Кръстю Кръстев, майор гл.ас. Марий Георгиев, майор гл. ас. Лазар Лазаров и Полина Паскалева, експерт в секция „Еразъм офис“ на Военния университет, пътуваха до Румъния. В делегацията бяха включени и осем курсанти, които участваха в тренировъчен лагер.

Посещението в Сибиу е по програма „Еразъм +“, а Академията на сухопътните войски е една от първите военни академии, с които Националният военен университет има договорни отношения.

По време на едноседмичната визита, полк. Крайнов се е срещнал с ректора на Академията на сухопътните войски бриг. ген. проф. инж. Гита Барсан и със зам.-ректора по международната дейност полк. проф. Василе Каруцашу. Полк. Крайнов и майор Кръстев и Полина Паскалева са се срещнали с колегите си от „Еразъм“ офиса на Академията, за да обсъдят бъдещи инициативи, размяна на курсанти и преподаватели, участие в международни седмици, конференции. „Обменихме опит в организацията на Еразъм дейностите, видяхме и електронната платформа, която колегите вече имат и която е свързана с изискването за дигитализация на програмата „Еразъм +“ през новия програмен период 2021-2027. Разговаряхме и за структурата на административната уредба на академията. Колегите ни показаха и залата им за симулации“, обяснява Полина Паскалева.

Домакините са предложили на своите гости посещение в най-големия парк-музей „Астра музей“ и в Археологическия и исторически град Алба Юлия като част от културната програма. В края на срещата гости и домакини са си разменили сувенирни подаръци и рекламни материали.

В същото време курсантите от НВУ „Васил Левски“ са участвали, заедно със свои колеги, в обучителен тренировъчен лагер на тема „Войсково разузнаване“. Момчетата и момичетата са тренирали разузнавателни практики на изнесения тренировъчен полигон на Академията. В лагера са се включили и офицерите от Военния университет, които са работили там като ментори на курсантите.

Седмица по-рано четирима офицери и осем курсанти от НВУ са участвали в друг тренировъчен лагер в Румъния. Обучението е била на тема „Оцеляване във временна изолация“ и е било проведено в Карпатите.

В края на занятието курсантите са получили сертификат за участие, връчен им от лейт. Разван Барбу, който е началник на офис „Програмни и международни връзки“ в Академията.

Още трима офицери от Националния военен университет са били в Румъния по програма „Еразъм +“. Подп. доц. д-р Константин Павлевски и майор Константин Стефанов, преподаватели в департамент „Езиково обучение и физическа подготовка“ са били във Военно-техническата академия в Букурещ, Румъния. В Техническия университет по цивилно инженерство в Букурещ на посещение е бил подп. Стамен Антонов, който е гл.ас. в катедра „Въоръжение и технологии за проектиране“ на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“./ Текст и снимки: НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
НВУ Еразъм+
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати