Събота, 21 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горна Оряховица спечели делото срещу МОСВ за отказа да я включи в програмата за подобряване на въздуха

  01.07.2021 14:39
Горна Оряховица спечели делото срещу МОСВ за отказа да я включи в програмата за подобряване на въздуха

Горна Оряховица спечели спора с МОСВ и ОП „Околна среда” за отрязването й от Програмата за подобряване на въздуха и ги принуди да си променят критериите, по които ще определя ползвателите на европейските средства.

Решението на Върховния административен съд е окончателно и постановява:

„ОТМЕНЯ решение №187/3.08.2020 г., постановено по адм.д. №23/2019 г. по описа на Административен съд - Велико Търново, и вместо него ПОСТАНОВЯВА:
ОТМЕНЯ Насоки за кандидатстване по процедура "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух", приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" по Оперативна програма "Околна среда", утвърдени със заповед № РД-ОП-118 от 5.12.2018 г. на ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020", В ЧАСТТА по т. 11 "Допустими кандидати", в която като допустим кандидат не е включена Община Горна Оряховица.
ВРЪЩА преписката на административния орган за ново произнасяне съобразно дадените в настоящото решение задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона.
ОСЪЖДА Министерството на околната среда и водите, гр. София, ул. "Уилям Гладстон" №67, да заплати на Община Горна Оряховица, гр. Горна Оряховица, пл. "Георги Измирлиев" №5, направените по делото разноски в размер на 8170 лв. (осем хиляди сто и седемдесет лева).
Решението е окончателно”.

Съдебната сага, която вече надхвърли две години, започна, след като Горна Оряховица, която обичайно е в Топ 3 по замърсеност на въздуха, не бе включена сред общините, които ще получат средства за намаляване на замърсеността. Горнооряховският проект, който беше за близо 7 милиона лева и касаеше стотици домакинства, които ще могат да подменят старите си отоплителни уреди, не беше одобрен с обяснението за процедурна грешка в подготовката на документите. Кметът инж. Добромир Добрев обаче отказа да се примири с решението на Управителния орган на ОП „Околна среда” и поведе съдебна битка, за да докаже правото на Общината да е сред бенефициентите.

Заведеното дело блокира изпълнението на Програмата, по която има над 110 милиона лева, разпределени за седем общини. Административният съд във Велико Търново отхвърли претенциите на Общината, но делото продължи във ВАС. Беше предложено извънсъдебно споразумение и Община Горна Оряховица беше готова да оттегли иска си, ако бъде компенсирана чрез други финансови източници за своята програма. Но пък бившият финансов министър отказа да одобри това споразумение и така се стигна до окончателното решаване на казуса. И то е изцяло в полза на Горнооряховска община, а цялата процедура по усвояване на парите за по-чист въздух трябва да стартира отначало.


Ключови думи
въздух МОСВ ВАС дело
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати