Неделя, 09 Яну 2022
            
Горна Оряховица Общество

След решението на ВАС: Горна Оряховица очаква 7 милиона лева за подмяна на стари печки с нови отоплителни уреди

  05.07.2021 13:06
След решението на ВАС: Горна Оряховица очаква 7 милиона лева за подмяна на стари печки с нови отоплителни уреди

Горна Оряховица ще бъде включена в Програмата за мерки срещу замърсяването на въздуха, след като Върховният административен съд напълно удовлетвори жалбата на Общината срещу недопускането й до ресурса на ОП „Околна среда”. За да не започва цялата програма отначало, което ще означава, че тя няма да бъде реализирана до края на 2023 г. и ще се провали, е предложено Горна Оряховица да бъде добавена към вече одобрените общини, а ресурсът от 111 милиона лева да бъде увеличен с още 7 милиона. Компромисът е договорен на среща между кмета инж. Добромир Добрев и МОСВ, а трябва да бъде одобрен в края на юли от Комитета по наблюдение на Оперативна програма „Околна среда”.

След това Община Горна Оряховица трябва да навакса изоставане от близо 2 години спрямо другите общини, за да успее да реализира своята част от програмата.

Спорът между Общината от една страна и МОСВ и ОП „Околна среда”от друга започна през 2019 г., след като Горна Оряховица, която почти винаги е в Топ 3 по замърсяване на въздуха, не бе сред одобрените 7 общини-бенефициенти по Програмата за подобряване на въздуха. Ресурсът на Програмата – над 111 милиона лева бе разделен между 7 големи общини - София, Бургас, Видин, Монтана, Пловдив, Смолян, Димитровград. Община Горна Оряховица отказа да признае отстраняването си и започна съдебно дело. В крайна сметка ВАС призна със свое решение от миналата седмица, че грешката е на Управляващия орган на програмата и разпореди да се направи ново класиране, което да отчита правото на Горна Оряховица да бъде сред бенефициентите. Компромисът, съгласуван след това, ще позволи Горна Оряховица да бъде включена без да се ощетяват и вече одобрените общини, като се осигурят допълнително средства от резервния фонд на ОП „Околна среда”.

През тези две години ресурсът на програмата бе блокиран, но все пак седемте одобрени общини вече са подготвили своите проекти за подмяна на стари отоплителни уреди на твърдо гориво с нови. Община Горна Оряховица трябва бързо да навакса и до края на годината да е готова с подготвителните процедури – кой ще има право да кандидатства, как точно ще става това, кой ще прави обследването и т.н.

12 300 са общо домакинствата в Горна Оряховица. Те са потенциални бенефициенти, но ресурсът ще стигне за 1/4, максимум една 1/3 от тях. Затова програмата ще се насочи към зоните с най-голяма концентрация на замърсители – кварталите с еднофамилните къщи с печки на твърдо гориво в централната градска част и най-вече около автоматичната измервателна станция край Първо основно. По програмата ще могат да кандидатстват домакинства, които се отопляват на дърва и въглища. Те ще могат да избират три нови варианта за отопление – на газ, климатици или пелетни горелки. Решението обаче ще се взема и съобразно възможностите, защото газификацията на Горна Оряховица е на такъв етап, че не са много хората, които ще могат да се възползват, дори и да искат.

Предстои изясняване на правилата и сериозна информационна кампания, за да се запознаят всички заинтересовани. Проектът е пилотен и ако се докаже ефектът и се постигне намаляване на фините прахови частици, ще може да се кандидатства и за последваща подмяна и на останалите стари печки. В новия програмен период парите за въздух са още повече. Но всички трябва да се отнесат отговорно. Няма да се получи, ако някой се възползва и си вземе нови климатици, но после реши, че сметките са високи и пак се върне на дървата и въглищата, коментира кметът инж. Добромир Добрев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
въздух подмяна на стари печки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати