Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Заради жалба на Община Горна Оряховица спира програмата за подобряване на въздуха

  19.11.2019 10:10
Заради жалба на Община Горна Оряховица спира програмата за подобряване на въздуха

Върховният административен съд спря изпълнението на програмата за подобряване на въздуха, финансирана от „ОП Опазване на околната среда”, след жалба от страна на Община Горна Оряховица.

Горна Оряховица, която по данни на измервателните станции, е сред градовете с най-замърсен въздух не беше включена в краткия списък от седем общини, които ще кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по програма № BG16M1OP002-5.003 "Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по приоритетна ос 5 „подобряване на качеството на атмосферния въздух” на ОПОС 2014 – 2020 година.

Над 111 милиона лева ще са на разположение на седем български общини за мерки, с които те да подобрят въздуха си. Изборът е направен между 25 общини, които са кандидатствали и които са в списъка с повишена замърсеност. Горна Оряховица е една от тези общини с най-много измерени превишения, но не попада сред седемте. Одобрени са Столична община, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян.

Веднага след като бе издадена заповедта на министър Нено Димов за определяне на потенциалните бенефициенти по програмата кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев обяви, че ще съди Министерството и Управляващия орган на програмата. Подадена бе жалба срещу решението и в същото време бе поискано и спиране на изпълнението му докато трае съдебния спор.

Подаденото искане за спиране на заповедта на министър Димов, който е ръководител на Управляващия орган, първоначално бе отхвърлено от Административния съд във Велико Търново. Контестацията през ВАС обаче бе уважена и върховните съдии взеха решение за спиране на Заповед № РД-ОП-118/05.12.2018 година на ръководителя на УО на ОПОС 2014 – 2020 година, с която са утвърдени насоки за кандидатстване, включващи условия за кандидатстване и за изпълнение, заедно с приложенията към насоките по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16M1OP002-5.003 "Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по приоритетна ос 5 „подобряване на качеството на атмосферния въздух” на ОПОС 2014 – 2020 година до влизане в сила на съдебно решение по спора. Определението не подлежи на обжалване.

Така че на практика седемте общини, които разработват проекти за кандидатстване по програмата ще трябва да изчакат докато не приключи съдебния спор между Община Горна Оряховица и Управляващия орган.

Междувременно горнооряховският кмет продължава да преговаря с Министерството за извънсъдебно споразумение. Инж. Добрев е категоричен, че би изтеглил жалбата на Общината, само ако Горна Оряховица получи адекватна компенсация и се намери формула тя да бъде подкрепена с подходящи мерки за намаляване на запрашеността.


Ключови думи
въздух жалба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати