Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горна Оряховица ще получи финансиране за програмата си за по-чист въздух, предстои извънсъдебно споразумение с МОСВ

  24.01.2021 13:27
Горна Оряховица ще получи финансиране за програмата си за по-чист въздух, предстои извънсъдебно споразумение с МОСВ

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Емил Димитров са разговаряли с кмета инж. Добромир Добрев по казуса с програмата за по-чист въздух на Горна Оряховица и горнооряховската жалба в Съда, която блокира националната програма „Околна среда”. Кметът е получил уверение, че ще се предложи извънсъдебно споразумение между Общината и МОСВ, за да тръгне националната програма, а Горна Оряховица ще получи финансиране от ПУДООС за своите мерки срещу замърсяването на въздуха.

Преди две години Програмата на Горна Оряховица не получи финансиране от ОП „Околна среда”, предвидено за седемте града с най-замърсен въздух в страната. Тогава Община Горна Оряховица подаде жалба в Съда, тъй като според общинските експерти чиновническа грешка в МОСВ е довела до по-ниска оценка на горнооряховската програма и изпреварването й от други общини. Съдът прие жалбата и блокира изпълнението на националната програма, докато се произнесе по казуса. Така вече две години над 100 милиона лева не могат да се използват по предназначение.

Извънсъдебното споразумение бе предложено на МОСВ още докато министър беше Нено Димов. Промените в Министерството отложиха вземането на решение, но сега вече с казуса се е занимавал и министър председателят.

Инж. Добромир Добрев е бил на посещение в Националния координационен център в МОСВ за наблюдение и контрол върху вноса на отпадъци, състоянието на язовирите и замърсяването на въздуха. Там е разговарял с премиера Борисов и министър Емил Димитров за казуса и е получил уверение, че Горна Оряховица ще бъде компенсирана за чиновническата грешка.

„Тази тема е моя кауза, която отдавна защитавам с всички сили. Днес и премиерът, и министърът изразиха становище, че жалбата ни срещу министерството е аргументирана и има основание. Горна Оряховица и МОСВ ще се споразумеят извънсъдебно. Това се разбрахме по време на разговора. А министър Емил Димитров ме увери, че общината ще получи финансиране по ПУДОС. Очакваме решението на МС във възможно най-кратки срокове”, коментира инж. Добрев.


Ключови думи
МОСВ програма за по-чист въздух Добромир Добрев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати