Понеделник, 16 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

МОСВ подписа договор с Община Горна Оряховица за близо 8,4 милиона лева за подобряване на въздуха

  11.12.2021 13:19
МОСВ подписа договор с Община Горна Оряховица за близо 8,4 милиона лева за подобряване на въздуха

Проектът за прилагане на мерки за подобряване на атмосферния въздух на Община Горна Оряховица е одобрен и подписан от Министерството на околната среда и водите в ролята му на управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда”. Това вече слага официално начало на дейностите по подмяна на старите отоплителни уреди на въглища и дърва с нови и по-щадящи природата в Горна Оряховица.

Горнооряховският проект бе подаден на 1 октомври,  две години по-късно от останалите общини, работещи по тази процедура на Оперативна програма „Околна среда”. Първоначално Горна Оряховица, която обичайно е в Топ 3 по запрашеност на въздуха през зимата, не бе допусната до програмата за подобряване на въздуха чрез замяна на отоплителните уреди. Общината обаче потърси правата си в Съда и доказа, че е отстранена неправомерно. В крайна сметка ВАС разпореди тя да бъде включена след бенефициентите на програмата, която беше в рамките на 110 милиона лева за шест общини - София, Видин, Бургас, Пловдив, Димитровград и Монтана. Докато траеха съдебните битки техните проекти бяха блокирани и реално още не са в ход. След края на съдебния спорт, МОСВ, като управляващ орган на ОП „Околна среда”, взе соломоновското решение да не ощетява вече одобрените общини, а да се увеличи общия размер на програмата. Така се оказа, че Община Горна Оряховица ще получи близо 1,5 милиона лева повече от първоначално предвидените.

Договорът, подписан преди два дни, е за 8 387 770 лева, като 85% са от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 15% са от националния бюджет на Република България. Очаква се тези средства да позволят на 3-4 хиляди домакинства да заменят отоплението на твърдо гориво с газ, пелети или електричество. Това трябва кардинално да се отрази на чистота на въздуха в региона, тъй като проблемите на Горна Оряховица са само през отоплителния сезон, когато изхвърлените сажди от печките увисват като смог и не могат да бъдат разнесени от вятъра заради котловинния характер на релефа.

Реалното изпълнение на дейностите по проекта обаче ще започне не по-рано от следващата пролет. Още преди подписването на договора Общината пусна две обществени поръчки - за избор на външни експерти и за техническа помощ. Първата процедура  - за външни експерти, е към края си. Тя е за 150 340 лв. и са кандидатствали три фирми, като предстои отваряне на ценовите предложения. Изборът на фирма за техническа помощ става с европейско обявление, което ще рече и по-бавно. Оферти се приемаха до 10 декември. Има две предложения, които ще се отворят на 13 декември. Стойността на тази поръчка е 319 000 лева.

Избраните изпълнители ще трябва да направят анализ на ситуацията и желанията на хората. След този анализ ще се определи колко домакинства ще могат да се възползват, как ще става точно кандидатстването и т.н.

В момента във Велико Търново се прави нещо подобно, но по друга програма и е ясно, че нещата са трудни и хората всъщност имат малко по-различни очаквания. Повечето хора искат да преминат на газ, а това ще е най-малко възможно, заради ограничената газопреносна мрежа. Сериозен препъникамък ще бъде и задължението за устойчивост – откажат ли се от печката на въглища и дърва, хората поемат ангажимент да не ползват твърдо гориво поне 5 години. Целият процес започва в ситуация на рязък скок на всякакви енергоносители, което също ще притесни хората. Но пък затова отсега се подготвя и сериозна разяснителна кампания за проекта.


Ключови думи
въздух Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати