Вторник, 21 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Икономистът Мартин Димитров: Бедните стават все по-бедни, богатите – все по-богати, крайно време е да се погрижим за средната класа

  22.06.2021 13:43
Икономистът Мартин Димитров: Бедните стават все по-бедни, богатите – все по-богати, крайно време е да се погрижим за средната класа

30 години след демократичните промени, за съжаление, се въртим в омагьосан кръг и джобът на българина е все така празен. Малкият бизнес ежедневно се бори с всевъзможни трудности, а държавата е като мащеха за предприемачите, които нямат „топли връзки“ с властта. Това коментира с жители на Полски Тръмбеш бизнесменът Мартин Димитров, който развива малък бизнес с търговия на строителни материали.

Икономистът, който е осми в силната великотърновска листа на Републиканци за България, е избрал да работи и живее с прекрасното си семейство в родния Полски Тръмбеш. Така Димитров е опознал детайлно и на практика проблемите, с които дребните и средни предприятия ежедневно се сблъскват и е категоричен, че икономическата среда и условията, които държавата създава, са лоши. Още по-негативна е станала бизнес средата, заради пандемията.

„Всеки ден, покрай Ковид кризата, слушахме как се раздават някакви милиони – уж за хората, които се занимават с дребен бизнес. Аз обаче не съм чул, сред моите познати, партньори и клиенти, развиващи бизнес, някой да е получил държавна дотация. Ако са раздавани милиони, те може би са отишли при „едрите риби“, както разбрахме, че се е случвало и с кредитите от Банката за развитие“, коментира Мартин Димитров.

Кой всъщност е получил държавни субсидии, пита икономистът. Според кандидата за народен представител е странно, че дори и служебният кабинет не коментира нищо по тази тема, която вълнува хиляди предприемачи.

Крайно време е държавата да се погрижи за стабилността на средната класа, да създаде благоприятни условия, а институциите да съдействат, вместо да пречат, категоричен е бизнесменът.

„Бедните стават все по-бедни, богатите – все по-богати. Това е възможно най-лошото нещо и то е следствие от грешна политика. Трябва ни стабилна средна класа – но наистина, а не само на думи и с клишета, като това, че „малкият бизнес е гръбнакът на икономиката“. Да, гръбнак сме, но мнозина вече се пречупиха под тежестта на корупцията, бюрокрацията и липсата на условия“, споделя предприемачът.

Именно стабилност за средната класа и подкрепа за малкия и среден бизнес, са сред акцентите на ПП „Републиканци за България“. Разширяване обхвата на патентния данък, в полза на дребните търговци, занаятчиите и хората от различни семейни начинания, е една от важните икономически мерки, записани в програмата на партията.

По думите на Мартин Димитров, така предприемчивите хора ще имат възможност да развиват бизнеса си по-добре, ще се намалят ангажиментите и разходите за администриране и счетоводство, които са сериозни разходни пера. Това, от своя страна, ще ограничи и корупцията, която според икономиста, е един от бичовете за бизнеса у нас, включително и на местно ниво.

Икономистът изтъква и други от реалните мерки за подкрепа в платформата на Републиканци за България, като предвидените механизми за по-лесен достъп до целево финансиране, повече гаранции, възможност за рисково финансиране, както и улеснен достъп до еврофинансиране. С позитивен ефект би било и предвиденото от Републиканци за България въвеждане на ускорена амортизация за производствените мощности на фирмите.

Дясната партия предвижда също така подкрепа за самонаетите лица и хората на свободна практика, чрез конкретни стъпки, описани в предизборната програма. В нея е застъпено също така и стимулиране на социалните инвестиции.

Подкрепа за Републиканци за България с номер 21 в бюлетината е подкрепа за средната класа и дейните предприемчиви хора.

Купуването и продаването на гласове е престъпление


Ключови думи
Републиканци за България Мартин Димитров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати