Неделя, 26 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Юристът Андрей Маринов: Над 3 млрд. лв. са изхарчени досега за въвеждане на електронно управление, а още се редим по гишета

  20.06.2021 19:08
Юристът Андрей Маринов: Над 3 млрд. лв. са изхарчени досега за въвеждане на електронно управление, а още се редим по гишета

Повече от 3 млрд. лв. е похарчила до момента държавата за въвеждане на електронно управление. За целта са изразходвани средно по 200 млн. лв. годишно, през последните 15 години. Дали това са ужасно много пари? Безспорно. Дали те са похарчени целесъобразно? Безспорно не.

В 21 век българите все още се редят по гишета и зависят от настроението на някой чиновник. А едва 5% от регистрираните у нас 38 000 електронни административни услуги, покриват европейските стандарти.

Това информира великотърновският юрист Андрей Маринов, седми в силната листа на Републиканци за България, която е с номер 21 в бюлетината.

За Маринов, който има дългогодишен опит в държавната и местна администрация, подобряване на обслужването и намаляване на административния натиск върху гражданите и бизнеса, е лична кауза. 

Великотърновецът, който в момента е експерт–юрист е в район „Средец“ към Столична община, е бил също така и експерт в дирекция „Добро управление“ към Министерски съвет, както и процесуален представител на „Български пощи“ ЕАД.

Подобряване на административното обслужване и минимизиране на условията за корупция могат да станат факт единствено чрез ускорено въвеждане на фактически работещо електронно управление, категоричен е Маринов. За съжаление, обаче, по този въпрос все още не може да бъде отчетен съществен напредък. „Добрата новина е, че Републиканци за България има експертен екип, който е в готовност за незабавното въвеждане на електронно управление и това е само едно от работещите решения, които партията предлага в управленската си програма“, заяви великотърновският юрист.

„За съжаление администрацията в България е една тежка бюрократична машина, вместо да бъде резултат от целенасочената политика на всяко правителство през последните години“, сочат наблюденията и опитът на Андрей Маринов.

„Досегашните правителства, били те служебни или мандатоносител, не полагат никакви усилия в тази посока. Съзнателното абдикиране на политическия елит от разрешаването на тези проблеми в администрацията, води и до забавяне на икономическия растеж“, категоричен е Маринов.

Кандидатът от листата на консервативната дясна партия вярва, че ако устоите на една държава, член на Европейския съюз, се крепят на плурализма, върховенството на закона, пряката демокрация и разделението на властите, то едно от отраженията на тези принципи е именно работещата и ефективна държавна администрация. Това е и главната причина Андрей Маринов да приеме темата като свой водещ приоритет за бъдещата си дейност.

„Държавната администрация в България представлява съвкупност от нерешени проблеми, които са неглижирани с години“, с горчивина споделя юристът.

Като основни проблеми той откроява работата на парче и липсата на стратегия, липсата на комуникационна свързаност между отделните административни звена, неадекватната политика при разпределение на бюджетните разходи и обособяването на бюджетните пера. Проблемни са също така правоотношенията, които възникват между граждани и служители на държавната администрация, както и разрешаването на породените конфликти.

Голяма част от заетите в администрацията пък не познават актуалната нормативна уредба и често това е причина за неадекватни изисквания към потребителите на административни услуги. В тази връзка, необходимо е провеждането на ефективни обучения на служителите в администрацията и завишен контрол относно изискванията, които те налагат на граждани и бизнес. Наред с това, според опитния юрист, прилагането на държавна принуда (административната санкция) често се прави избирателно.

Ниските възнаграждения в администрацията и доколко е оправдано увеличението им, също е важен въпрос, казва Андрей Маринов.

Той коментира още, че комуникацията „бизнес – администрация“ е приемането на нормативни актове, без необходимата пълноценна оценка на тяхното въздействие. „Доколкото изобщо се прави спорадично такава, тя най-често е формална и непълна, а последваща оценка на вече влязло в сила законодателство, практически липсва“, споделя от личен опит Маринов.

Това според него са само част от най-наболелите проблеми на държавната администрация. Липсата на политическа воля и безполезните управленски решения само влошават положението, в което се намира администрацията в България.

Крайно време е да се прекрати загубата на време и административен ресурс, призовава юристът и кандидат за народен представител от листата на Републиканци за България.

Андрей Маринов е амбициран, заедно със силния експертен екип на Републиканци за България, да работи за разрешаването на тези сериозни проблеми.


Ключови думи
Републиканци за България Андрей Маринов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати