Четвъртък, 16 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Цветан Цветанов: Скандалите носят дивиденти, но в дългосрочен план това не е работещо за държавата

  17.06.2021 12:36
Цветан Цветанов: Скандалите носят дивиденти, но в дългосрочен план това не е работещо за държавата

ПП „Републиканци за България" одобрява промените в сектор „Сигурност", които имат отношение към провеждането на предсрочните парламентарни избори, свързани с ръководителите на Областните дирекции на МВР. Това каза в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус" Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България", водач за 1 МИР-Благоевград и 4 МИР-Велико Търново на листата на партията под номер 21. Според Цветанов е възможно смените в службите за сигурност и разузнаването да имат връзка с разкритията за шпионаж от страна на Русия.

„На последните избори останахме с усещането, че системата на МВР не си свърши работата, за да предотврати купуването и нерегламентираното въздействие върху избирателите със способи и методи, които бяха приоритет на управляващите. По отношение на теми, свързани с разузнаването и службата за сигурност, законодателят много ясно е разписал правомощията, както на изпълнителната власт, така и на президентската институция. Когато се правят кадрови промени на висши нива в сектор „Сигурност", винаги има съгласувателни процедури между президентство и изпълнителна власт. В момента обаче знаем, че едноличното назначаване от президента Радев води до възприятието, че президентът решава какви ще бъдат промените и рокадите, а не волята на изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет, назначен от Народното събрание", коментира Цветан Цветанов.

Той допълни, че няма информация до каква степен тези агенции са въздействали на изборния процес, но ако има подобни доказателства, те трябва да бъдат упоменати.

„Нека да припомним, че през последните няколко месеца имаше сериозни опити от Русия, много бяха случаите за шпионаж на територията на страната ни. На работна среща на НАТО преди седмици имаше изслушване на председателите на ДАНС и разузнаването. Бяха дадени високи оценки. Силна подкрепа получи страната ни в това противодействие на засилващото се руско влияние както по шпионажа, така и по дезинформационните кампании, които се водят от тяхна страна", допълни Цветан Цветанов.

Цветанов определи подслушването като тема, която може да провокира политически дебат и противопоставяне, но за да отклони погледа от реалните теми и политики, които вълнуват гражданите. 

„Крайно време е да се научим да чертаем хоризонт и перспектива за политически решения. Скандалите може да носят дивиденти в краткия политически хоризонт на всеки политически играч, но в дългосрочен план това не е работещо за държавата. През последната година влязохме в политическа турбулентност, която вероятно ще продължи. Има много политики, които чакат стабилно правителство и стабилно парламентарно мнозинство. Хората искат решения, а не политиците да ги призовават да отиват отново на избори. Трябва да се намери консенсус по важните политики, които нямат политическо противопоставяне. Силата на демокрацията е да чуеш и различното мнение, но и да обединиш енергията, за да бъде тя полезна за страната ни", допълни Цветан Цветанов.

Сред приоритетите на ПП „Републиканци за България" са електронното управление, върховенството на закона, политики за хората и подпомагане на малкия и среден бизнес.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Републиканци за България Цветан Цветанов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати