Сряда, 29 Дек 2021
            
Избори 2021

Юристът Андрей Маринов: Предстоящата паспортизация на сградите - чист формализъм или поредно точене на пари от българите

  01.04.2021 20:16
Юристът Андрей Маринов: Предстоящата паспортизация на сградите - чист формализъм или поредно точене на пари от българите

Като част от следващия парламент ще настояваме да отпаднат всички административни такси, казва кандидатът на Републиканци за България

Няколко  пъти през последните години държавата променя крайния срок за неизбежното паспортизиране на сградите, строени преди 2007 г. То е по изисквания от ЕС, а собствениците на жилища без паспорти подлежат на глоби, които обаче не отменят нуждата от техническите обследвания.

В паспортите влизат характеристики като механично съпротивление, устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, защита от шум, икономия на енергия и топлосъхранение, устойчиво използване на природните ресурси.

Последното отлагане от страна на МРРБ е за края на 2024г. Дори и този срок обаче може да се окаже недостатъчен за обикновените и неосведомени домакинства да се подготвят, смята кандидатът за народен представител от ПП „Републиканци за България“ Андрей Маринов, юрист със забележителен професионален опит в публичния сектор.

Цената за изготвяне на паспорт се определя от площта на сградата, има значение кога е въведена в експлоатация, както и какво е нейното състояние. За по-старите сгради са необходими по-големи обследвания, обяснява юристът.

Пазарната цена на енергийното обследване се движи между 5 и 8 лева на кв.м., като при големите сгради може да пада. Цената на архитектурното заснемане също варира, в зависимост от квадратурата – от 1 до 2 лева на квадратен метър. Съставянето на самия технически паспорт, който е комплексен и включва архитект, конструктор, ВиК и специалист по електроинсталациите, експерт по пожарна безопасност, ще струва допълнително около 3 лева на квадрат.

Всяко домакинство ще бъде принудено да плати от собствения си бюджет общата стойност за всички дейности. Това обяснява защо държавата толкова дълго отлага този въпрос, без да даде на гражданите възможност да се информират и подготвят, за да посрещнат немалкия разход, смята дългогодишният юрист в публичната администрация Андрей Маринов.

Какви последствия могат да очакват хората: „МРРБ „учтиво“ е прехвърлило тежестта върху общинските администрации, тъй като след изтичане на срока наредбата предвижда кметовете да възлагат дейността по паспортизиране, а след това да събират от гражданите похарчените средства, плюс глоби. Това ще породи много конфликти между граждани и местна власт“, прогнозира юристът. Основание му дава това, че администрациите ще събират направените разходи по два начина - чрез изпълнителен лист за събиране на вземането или с доброволно споразумяване със собствениците на сградите. „Самият факт, че кметът се задължава да събира средствата по принудителен ред по ГПК, буди безпокойство за ескалиращи противоречия“, обяснява юристът.

Всеизвестно е, че в преобладаваща част от жилищата са извършвани конструктивни промени. Не е ясно какво се случва с такива жилища, в които са бутани стени и е променяна функционалността на помещения, коментира още кандидатът за народен представител.

По силата на кой закон собствениците на сградите ще бъдат задължени да извършват цялостни ремонти, пита той.

По думите му, Републиканци за България се стремят винаги да дават решения: „Като част от следващия парламент, ние ще настояваме да отпаднат всички административни такси за гражданите и юридическите лица - така ще отпадне и използването на изпълнителното производство по реда на ГПК от кметовете срещу хората“. Републиканци за България ще настояват също така да отпадне сключването на договори между граждани и фирми за изготвяне на технически паспорти. Необходимо е а да се създаде подробен механизъм от съответната специализирана администрация, който да бъде публично оповестен. А комисиите да бъдат в състав от представители на МРРБ, на местната администрация, на правоохранителните органи, архитекти и инженери.

„Специализираната администрация имаше повече от 15 години да обследва всяка една сграда в България, но пропиля това време в безсмислено удължаване на срокове“, коментира още Андрей Маринов, кандидат за народен представител от листата на Републиканци за България, която е под номер 21 в изборната бюлетина.


Ключови думи
Републиканци за България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати