Четвъртък, 23 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Красимир Каракачанов: На 11 юли политиците са на изпит пред гражданите, гражданите – пред собственото си бъдеще

  18.06.2021 14:11
Красимир Каракачанов: На 11 юли политиците са на изпит пред гражданите, гражданите – пред собственото си бъдеще

На 11 юли нямаме право на грешка, заяви снощи във Велико Търново председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той бе в града за официалното представяне на листата на Коалиция „Българските патриоти“, в която ВМРО си партнира с ВОЛЯ на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов. Заявката на коалицията е да премине изборния праг и да стане част от 46-то Народно събрание.

-Как върви кампанията, г-н Каракачанов?

-Кампанията тръгна много добре, за разлика от предишната, която беше по време на пандемия и не бяха възможни срещи с граждани и избиратели. Сега нещата си тръгват нормално, като при класическа кампания.

-Промени ли посланията си ВМРО в сравнение с тези, които отправяше преди 4 април?

-ВМРО няма нужда да променя посланията си, защото не сме политическа формация, която си сменя тезите, идеите и каузите според настроенията било на електората, било на политическата конюнктура. Така че не сме променили нищо. Продължаваме да отстояваме това, за което се борим от дълго време – увеличаване на доходите на хората, ясна национална политика по отношение на отстояване на българския интерес, по отношение на интеграцията на циганското население. Виждате, че стана немодерно да се говори по тази тема, но нас не ни притеснява. Проблемът съществува и трябва да бъде решаван. Без значение дали някакви нови, протестърски, соросоидни и всякакви други структури се опитват да изместят темата.

Така че не сме променили нищо в нашите тези, защото не сме конюнктурна политическа формация.

-Отворихте темата за ромите. Според Вас лична атака или злощастно стечение на обстоятелствата е фактът, че точно в този период излезе съдебно решение, според което насаждате нетърпимост към тях?

-Честно казано въобще не ме интересува. Фактът, че това дело беше провокирано от антибългарския Хелзинкски комитет и се води от едно лице – Ачо не знам си кой, чиято снимка можете да видите с турското знаме и с портрета на Ататюрк, показва за какво става дума. И преди да бъда министър на отбраната, и когато бях, и сега не си променям позициите. Говоря едно и също. И когато онези двама пияни цигани пребиха във Войводиново военнослужещ, няма как да мълча. Напротив, показах как трябва да действа държавата - арестуване, съд, присъда и незаконното гето се събаря. За да има ясното послание към обществото, че законът е еднакъв за всички. Не може една част от обществото – в конкретния случай част от циганското население, подчертавам част, защото друга част работи, труди се и си плаща данъците, да смята, че има само права. Да смята, че може да си построи колибата там, където поиска. Че може да ползва ток и вода, без да плаща. Че може да бие когото си иска безнаказано. Че може да ограбва бабите и дядовците по селата. Това не може да продължава повече. Така че нито съжалявам, че съм го казал, нито съжалявам, че съм го направил. Ако искат, да продължават да ме съдят където искат.

-Нулев ли е ефектът от опитите за интеграция на ромите? В тази връзка какво предлага ВМРО като част от коалицията „Българските патриоти“ и коалицията като такава?

-Предлагали сме го много пъти, само че дори когато бяхме в предишното управление, ГЕРБ нямаха куража да го направят. Много е просто. За да интегрираме тези хора в обществото, трябва да обвържем интеграцията им със социалните помощи. Да се въведе двудетният семеен модел, всички семейства да получават детски помощи и социални помощи за две деца. А от две деца нагоре – само семейства, в които родителите са завършили поне средно образование. Т. е. да стимулираме грамотната раждаемост, а не онази в гетата, където се създават деца не от любов към децата и от желание за грижа за тях, а за да се вземат социални помощи. Второ, който не посещава училище от тези деца – ама не 10 г. да е в първи клас, а с успеваемост до 16-годишна възраст, та като не посещават училище, се спират социалните помощи. Трето, има около 300 хил. трайно безработни цигани в България. Бюрото по труда ги вика, предлага им работа, те отказват един път, втори път, отказват въобще. Затова - викаш го един път - отказва, викаш го втори - отказва, и му спираш социалните помощи. Значи човекът е богат, щом не му трябва работа, не му трябват и пари. Също - нулева толерантност към незаконното застрояване на градовете, селата, кварталите в България. Много са нещата.

Но интеграцията на циганското население може да стане по два начина – с образование и с труд. Няма друг начин. Раздаването на стотици милиарди левове през последните 20 г. видяхме, че има точно обратния ефект. Стават все по-неграмотни, все по-брутални, все по-несоциализирани. Това е проблемът.

-Споменахте ГЕРБ. Автогол ли си вкарахте с позицията в аванс, че няма да работите с тях, или това беше далновидност?

-Какво значи автогол? Никакъв автогол не сме си вкарали. За да работим с ГЕРБ през предишните 4 г., направихме обща програма. За изборите, които идват, за да работим с някой, трябва първо да проведем разговори. И на базата на някакви общи ценности и идеи да търсим сътрудничество, а не да правим механично мнозинство. В миналия Парламент направихме обща програма, една голяма част от нещата, за които говорихме, залегнаха в нея и се осъществиха – минималната пенсия стана 300 лв., отделиха се достатъчно пари за армията и за въоръжените сили , настоявахме за семейно подоходно облагане – и това стана. И т. н. Т. е. с който и да водим разговори след изборите, ще бъде на принципна основа. Но така само защото едните такива, пък другите онакива, едните се пишели леви, другите десни – тези неща отдавна не вървят в България. Няма леви, няма десни. Виждате, че горе-долу са едни и същи.

-Очаквате ли да бъде съставено правителство?

-Ако не се състави правителство, хората ще ги изгонят с тояги. Как си представяте , ако до средата на август, най-късно до края, няма правителство, да отидем на нови избори? Кой ще приеме бюджета на държавата, какво ще стане с индексациите на пенсии, на заплати, какво ще стане въобще с бюджета на държавата? И защо? Защото някакви, появили се снощи в политиката, смятат, че им се полага цялата власт. Ми вземи я, ама я вземи с избори. Защо трябва да правим избори през 2 месеца? Видяхте, че в 45-то Народно събрание единственото нещо, което направиха депутатите в социалната политика, е да вдигнат собствените си заплати. Нищо друго. Така че трябва да се направи правителство, но на принципа на националната солидарност и на принципа на обща национална програма. Може да е за година, за година и половина, но трябва да има 5-6-10 неща, които да се свършат. След това ако искат да се разпуска Парламента и да правят нови избори. Ама не може да си играем на избори през 3 месеца, защото някой не е бил в настроение.

-Защо политиците решават проблема със Северна Македония, а не историците?

-Българските политици не могат да решат нищо, защото нямат гръбнак. Този въпрос отдавна е решен – Бълтгария трябва да си отстоява интересите. Има рамкова позиция на българското правителство от октомври 2019 г., която аз съм предложил и е приета. Има декларация на Народното събрание също от октомври 2019 г., която също е приета. Какво има повече да решаваме? Докато Северна Македония не си промени отношението към България, докато не спре през учебниците си по история, през медиите да насажда омраза към българите, докато не спре да преследва своите граждани, които са с българско съзнание, България няма нужда да си променя политиката. Те трябва да променят тяхната. Защото не ние кандидатстваме за ЕС, а те. И това трябва да е много ясно и категорично казано. Само че голяма част от българските политици, като ги извика някой посланик или еврочиновник, почват да им треперят мартинките, клякат и забравят защо са ги избрали хората. Всеки български политик – без значение депутат или министър, полага клетва, че ще служи само и единствено на интересите на българския народ. А не на интересите на този или онзи посланик, не на Москва, не на Брюксел, не на Вашингтон. Само че това го забравят, защото нямат кураж и защото за повечето от тях политиката е временно попаднал келепир, а не служба на обществото. Стоян Михайловски го е казал.   

-На изпит по какво ще бъдем на 11 юли?

-Всеки се явява на някакъв изпит. Партиите пред гражданите, гражданите пред собственото си бъдеще. Затова е по-добре да се помисли, да се разсъждава трезво, разумно, прагматично и тогава да се гласува.  

Биляна МИЛЧЕВА

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


Ключови думи
Красимир Каракачанов Българските патриоти
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати