Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Бончо Генчев отпада от листата на ГЕРБ - СДС

  14.06.2021 19:47
Бончо Генчев отпада от листата на ГЕРБ - СДС

Бончо Генчев беше заличен като кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ – СДС заради двойно гражданство. Според Конституцията кандидати за депутати могат да бъдат лица само с българско гражданство. Почетният гражданин на Велико Търново, герой от САЩ 94 и настоящ председател на ЗС на БФС беше вписан като 12-ти в листата от 16 души. Листата няма да бъде допълвана, тъй като срокът за регистрация изтече, остава с 15 души.

„От направена справка в Национална база данни „Население“ се установява, че Бончо Любомиров Генчев има гражданство и в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Съгласно чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода. С оглед обстоятелството, че Бончо Любомиров Генчев има и друго гражданство, същия следва да бъде заличен като кандидат за народен представител, тъй като не отговаря на изискванията на Конституцията на Република България и Решение №118-НС от 25.05.2021г. на ЦИК София. Листата не следва да се преномерира, тъй като е изтекъл срока за това - 10.06.2021г.”. Това се съобщава в решението на РИК след разглеждане на казуса.


Ключови думи
Бончо Генчев листи ГЕРБ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати