Четвъртък, 02 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Други

Урок за Ботев, любовта и смелостта имаха учениците на ОУ „Иван Вазов” с Искрен Красимиров

  04.06.2021 13:35
Урок за Ботев, любовта и смелостта имаха учениците на ОУ „Иван Вазов” с Искрен Красимиров

Поредният урок по родолюбие изнесе в Горна Оряховица създателят на проекта „Незабравима България” Искрен Красимиров. В ролята на Ботев той влезе във физкултурния салон на училището, където го чакаха десетки любопитни хлапета от втори, трети и четвърти клас, с които заедно тръгнаха в пътешествие назад във времето. Преди пандемията Искрен Красимиров е гостувал в СУ „Георги Измирлиев” по покана на бившия председател на ОбС Димитър Николов. Пак по негова покана имаше среща с деца и в Регионалната библиотека във Велико Търново. Третата покана за мен е чест и се радвам отново да бъда с децата на Горна Оряховица, каза Искрен Красимиров.

Младият режисьор е превърнал в своя мисия обучението на деца в познаване на историята и любов към родината. Изнася уроци в училища, читалища, детски градини и вече има над 1000 урока не само в България, но и в чужбина. На тези срещи показва филмите си, рецитира стихове, играе патриотични игри заедно с децата.

Бях далеко от тези неща, докато не разбрах, че мой прапрадядо е бил Ботев четник. Тази новина обърна живота ми. Започнах да чета, а после да пиша и да създавам филми, разказа Искрен в ОУ „Иван Вазов”.

Той започна срещата със свои стихове за Ботев, след което предложи на децата да се върнат с машината на времето 145 години назад и да проследят последните дни на Ботев – овладяването на кораба „Радецки” и смъртта му на Околчица. Филмът, който Красимиров е направил, грабна учениците, но той умело прекъсваше историята с нови стихове, занимателни игри и въпроси.

Една журналистка ме помоли да опиша Ботев само с една дума. Бихте ли дали вашите идеи, обърна се той към хлапетата. И получи страшно много предложение – герой, смел, безстрашен, добър, умен, гений и т.н. Моята дума обаче е любов. Това е човек, който е напуснал най-любимите си хора, за да даде живота си за отечеството. Това е най-величавото у него, обясни на децата Искрен, прочитайки им прощалното писмо на Ботев до съпругата и дъщеричката му.

В пътуването през времето се включиха и учениците, които станаха партньори в малка възстановка на сблъсъка между Ботев и капитана на „Радецки”. Срещата завърши с бурни скандирания и аплодисменти в почит на героите, които не са мъртви, защото са живи в сърцата на поколенията, които знаят за тях и ги помнят. Това е моята мисия - да запазя живи тези велики наши предци, обяснява Искрен Красимиров.


Ключови думи
Искрен Красимиров Ботев ОУ "Иван Вазов"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати