Събота, 28 Авг 2021
            
Елена Общество

На 24 май в Елена наградиха заслужили ученици

  24.05.2021 19:03
На 24 май в Елена наградиха заслужили ученици

С празнично шествие от Даскалоливницата и поднасяне на венци пред паметниците на видни еленски възрожденци започна тържеството в Eлена за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Начело с портретите на славянските първоучители, сплетени венци и знамето на СУ „Иван Момчилов“ шествието премина по централната улица на града. Преди него пред Даскалоливницата имаше тържествено удостояване  с грамоти и връчване на сертификати на ученици от Средното училище за високи постижения.

В двора на родната къща на Иларион Макариополски, патрон на Началното училище в града, се проведе традиционното тържество за 24 май, на което се връчва ежегодната награда „Бонка и Иван Кършеви“. Тя е учредена преди 17 години от дъщерята на видните еленски учители и културни деятели – Жана Кършева и се превърна в символ на успеха в училище. За съжаление, леля Жана, както я наричаха децата и учителите, си отиде от този свят преди броени месеци, но остана в спомените им с родолюбивото си дело, усмивката и благите думи. Нейният син инж. Дилян Млъзев, кмет на общината, връчи наградата на тазгодишните й носители и съобщи, че със сестра си Боряна се чувстват длъжни да продължат традицията. С решение на Педагогическия съвет на Начално училище за отлични учебни резултати и активно участие  в школски  и общински изяви с наградата бяха удостоени четвъртокласниците Виктория Спасова, Йолина Николова, Цветелина Стоянова и Яна Василева. Имената на всички носители на наградата, досега 68, ще бъдат вписани в специална летописна книга, която ще се дописва и съхранява в училището.

Официалното тържество на централния площад започна с вдигане на националното знаме и поздравление от кмета на общината за най-българския празник. С благодарствени думи към своите учители от името на випуск 2021 г. на СУ „Иван Момчилов“ се обърна зрелостникът Светослав Върбанов, носител на стипендията „Достоен наследник на Момчилов“. Децата на Елена пяха и танцуваха за всички участници в празника, който започна с българския всеучилищен химн „Върви, народе възродени…“, чийто текст сътвори роденият във възрожденския град писател Стоян Михайловски. На негово име е учредена литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ и ще бъде връчена днес тържествено на тазгодишния й носител писателят Людмил Станев.


Ключови думи
24 май Елена
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати