Понеделник, 27 Дек 2021
            
Политика

Районната избирателна комисия встъпи в длъжност

  22.05.2021 14:31
Районната избирателна комисия встъпи в длъжност

Първото си заседание провежда днес Районната избирателна комисия (РИК) във Велико Търново за парламентарните избори на 11 юли. Припомняме, че тя бе назначена с решение на ЦИК, след като на консултациите при областния управител политическите формации не стигнаха до единодушие за ръководството и състава на РИК. Комисията бе представена от новия областен управител Георги Гугучков.

Адвокат Николай Илиев, номиниран от партията на Станислав Трифонов, бе назначен за председател на комисията.

Всички останали в нея са дами, а 90% са адвокати.

С изключение на вота на 4 април, от 2014 г. досега Илиев е участвал в работата на всяка РИК във Велико Търново. Два пъти е бил член и секретар на Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица.

Всички в РИК са хора с много голям опит в правенето на избори, със стаж, много по-голям от моя, коментира Илиев.

Технически решения за работното време на РИК, мястото, на което тя ще обявява решенията си, маркиране на печата и запълване на комисията с технически сътрудници и експерти към нея са първите теми, които обсъжда РИК. Заседанията й ще бъдат излъчвани в реално време в интернет.

Не съм компетентен по темата, но от официалните документи, изпратени от предишната РИК към ЦИК е видно, че техническото разминаване не е от документите на РИК. Вероятно то е било при въвеждането на данните в избирателните устройства. Това е процес, в който РИК не участва. Така че смятам, че вината не е нейна. Но ние като ръководство ще опитаме да не повторим подобни грешки. Ще настояваме за по-голяма яснота върху процеса. Все още няма издадени методически указания и разяснителна кампания. Но смятам, че ще имаме достъп до съдържанието в машините доста дни преди изборния ден. На предишните избори машините са дошли запечатани и пломбирани в секционните избирателни комисии. За първи път са стартирани едва в началото на изборния ден, както е било разписано в решението на ЦИК и в методическите указания.Така че РИК не е имало как да знае дали въведеното е вярно или грешно.

По този начин Николай Илиев коментира гафа, който стана на 4 април с подредбата на имената в бюлетината на кандидатите на една от партиите, участващи в изборите.

Не мисля, че е възможно да се прави проверка на всяка машина поотделно, но трябва да имаме информация за генералното въвеждане, каза още Илиев. Обмисля се във всяка една община в страната да бъдат поставени устройства за гласуване, с които хората да се запознаят и да не срещат трудности при гласуването на 11 юли. Очаква се в скоро време ЦИК да излезе с решение в тази насока.

Ако се запази броят на СИК в областта от предишните избори, когато те бяха 426, по сега действащите нормативи в 316 от тях гласуването ще е изцяло машинно.

Наблюденията на Николай Илиев сочат, че протоколите от изминалите избори са били безкрайно и излишно усложнени. Общото очакване е за вота на 11 юли те да бъдат доста по-облекчени и така да улеснят работата на СИК.

Дългогодишният председател на РИК Десислава Йонкова и адвокат Нина Велкова са зам.-председатели на комисията във Велико Търново. Секретар е Ирена Стасинопулу, а членове Красимира Петрова, Николина Митева, Силвия Дечева, Цветомира Йорданова-Атанасова, Даниела Попова, Йоана Иванова, Диана Петрова, Шенгюл Сармахмудова и Теодора Тодорова. От страна на Областна администрация техническият екип ще ръководи Петя Райкова.

РИК е разположена в зала 219 на втория етаж и в зала 318 на третия етаж в сградата на Областна администрация. Телефоните за връзка с комисията са 062/600 819, 062/668 245, факс: 062/62 82 79 и email: [email protected].


Ключови думи
РИК 11 юли Велико Търново Николай Илиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати