Събота, 14 Авг 2021
            
Велико Търново Култура

Разкриват 4 читателски гнезда за Нощта на литературата във Велико Търново

  11.05.2021 09:58
Разкриват 4 читателски гнезда за Нощта на литературата във Велико Търново

Десетата Нощ на литературата ще се проведе утре вечер от 18:00 до 21:30 ч. в 14 български града. Сред тях е и Старата столица Велико Търново.

Нощта на литературата е част от Календара на културните събития на Община Велико Търново от самото начало на инициативата. Тази година читателските гнезда ще бъдат разположени в църквата-музей „Свети апостоли Петър и Павел“ в кв. „Асенов“, на I етаж на Музея „Възраждане и Учредително събрание“, в двора на Клуба на дейците на културата на ул. Велчо Джамджията 16 и в Арт-бар „Хипстър“ на Самоводската чаршия, който се намира на ул. „Поп Матей Преображенски“ 1.

Поетесата Димана Йорданова и актьорите Стефка Златкова, Леонид Йовчев и Стоян Борисов ще четат откъси от различни книги. В читателско гнездо в „Хипстър“ Димана Йорданова ще представи части от „Вечно чужда“ на Стефан Хертманс (Белгия), „21 начина да умреш“ на Сара Енгел (Дания) и „Swing time“ на Зейди Смит (Великобритания). Димана Йорданова е родена във Велико Търново, завършва гимназия с профил „Изобразително изкуство“, учи „Балканистика“. Дебютната й стихосбирка е „Жената и мъжете, които бях“. Димана е носител на различни награди, работи като сценарист на телевизионни предавания и преводач. През последните няколко години издава книгите „По гръбнака“ и „Ама че работа!“, „Писма до Ния, която не родих“.

Главно дейстащо лице в читателското гнездо в Лятната градина на Клуба на дейците на културата ще бъде Леонид Йовчев. Той също е роден във Велико Търново. През 2007 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Удостоен е с годишната награда „НАЙ-НАЙ-НАЙ“ за актьор на випуска. От 2007 г. до 2011 г. е част от актьорския състав на театър „Българска Армия“, а от 2011 г. до 2018 г. от този на НТ „Иван Вазов“. От 2018 г., когато напуска НТ „Иван Вазов“, е на свободна практика. От 2010 г. е основен член на „Метеор“, където играе в почти всички спектакли. От 2021 г. е част от трупата на МГТ „Зад Канала“. Заедно с Ивайло Рогозинов, Тони Карабашев, Петър Мелтев, Златин Цветков и Живко Джуранов е основател и член на първата и единствена професионална трупа за импровизационен театър „ХаХаХа ИмПро Театър“.

В рамките на Нощта на литературата Йовчев ще чете откъси от книгите „Помощ? Помощ!“ на Томас Гебауер и Илия Троянов (Австрия), „Анежка“ на Викторие Ханишова (Чехия) и „Република от светлина“ на Андрес Барба (Испания).

Откъси от „Кварталът“ на Гонсало М. Тавареш (Португалия), „Клетвата“ на Фридрих Дюренмат (Швейцария), „Театър 1“ на Ерик-Еманюел Шмит (Франция) и „Балада за един счупен нос“ на Арне Свинген (Норвегия) ще представи Стефка Златкова в Музея „Възраждане и Учредително събрание“. Звездата на търновската драма има зад гърба си десетки запомнящи се роли на сцената на МДТ „Константин Кисимов“. Горещ почитател на литературата, Стефка Златкова е дългогодишен партньор на Нощта на литературата във Велико Търново.

В читателското гнездо в църквата-музей „Свети Петър и Павел“ в кв. „Асенов“ Стоян Борисов ще запознае публиката с откъси от „Звездни дневници“ на Станислав Лем (Полша), „Бьорнстад" на Фредрик Бакман (Швеция), „На свобода“ на Агнеш Месьой (Унгария) и „Берлински блус“ на Свен Регенер (Германия).

Актьорът е от Казанлък. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност Актрьорско майсторство за драматичен театър. През 2006 и 2008 г. е отличен с Първа награда и Специална награда „Иван Поповски“ за изключително художествено изпълнение на 20-я и 21-я Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Познат и любим на търновската публика от многото си роли на сцената на МДТ „Константин Кисимов“.

За най-страстните почитатели за Нощта на литературата 2021 във Велико Търново на томбола ще бъдат разиграни книги, осигурени от издателство „Фабер“. Във всяко едно от четирите читателски гнезда, след като изслушате съответните откъси, всеки посетител може да получи специален талон с автограф на четеца. Събралите и четирите талона могат да заповядат в 21.45 ч. в Бар „Хипстър“, където ще се изтеглят печелившите от томболата.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Във Велико Търново партньори на организаторите от Община Велико Търново са Регионален исторически музей, Клуб ТАМ (VT Events), Арт-бар „Хипстър“ и Издателство „Фабер“.

Какво се случва в Нощта на литературата по света и у нас може да научите и от noshtnaliteraturata.com и от https://www.facebook.com/noshtnaliteraturata./ сн. организатори


Ключови думи
Велико Търново Хипстър Димана Йорданова Стоян Борисов Фабер Леонид Йовчев Стефка Златкова Нощ на литературата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати