Четвъртък, 30 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

Спортна паралелка за гимназисти разкрива ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица

  16.05.2021 06:11
Спортна паралелка за гимназисти разкрива ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица

Съвсем нова специалност не само за Горна Оряховица, но и за областта, предлага ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. Професионалната гимназия, която вече 62 години подготвя кадри за хранително-вкусовата промишленост, сега опитва в съвсем нова образователна ниша и предлага да обучава млади спортни надежди, които ще получават професията „помощник-треньор”.

Идеята бе лансирана преди повече от година от бившия председател на Общинския съвет Димитър Николов, който осъществи връзката между спортните клубове и подходящото училище. Целта е да се задържат в Горна Оряховица местните таланти и да се привлекат даровити момчета и момичета от съседни региони. Обучавайки се на едно място и имайки възможност за пълноценни тренировки заедно, те ще развиват потенциала си. В същото време ще получат и професия, която ще е съвсем конкурентоспособна на трудовия пазар, защото всеки спортен клуб се нуждае от подготвени кадри.

Предимствата на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” в развиването и на спортен профил са безспорни. Училището разполага с много добра спортна база, като съвсем наскоро физкултурният салон претърпя пълно обновяване. Има добри дадености за развиване и на спортна инфраструктура на открито. Другият голям плюс е общежитието, където също бяха правени ремонти. Училището вече има споразумения и със спортните клубове в Горна Оряховица, които ще разчитат да подготвят в новата паралелка свои кадри. Техните треньори ще работят с учениците от спортната паралелка, а може би един ден те ще станат техни колеги.

Специалност „Кетъринг” е другата атрактивна възможност, предлагана от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”, която обаче има много сериозни традиции в училището. От години възпитаници на ПГХТ показват своите кулинарни умения, подготвяйки кетъринг за официални събития на Общината и други институции. Това е една много перспективна възможност за реализация на всички, изкушени от храната и приготвянето й. Кетърингът навлиза все повече и в бизнес отношенията, а и в личния живот на хората. Няма добър специалист в тази област, който да не е успял да се наложи. ПГХТ дава перфектната възможност за практикуване на занаята още на училищната скамейка. Още повече, че специалността „Кетъринг” е в дуална форма на обучение – тоест буквално се учи и работи в съвсем реална среда. Партньори са някои от най-добрите фирми от ресторантьорския бранш в региона.

В дуална форма – учене чрез работа, е обучението по специалността „Производство на захар и захарни изделия”, за която също се набират кандидат-гимназисти в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. Осъществява се със съдействието на „Захарни заводи”, а учениците получават стипендии.

На последно място, но не по важност, е другата традиционна за ПГХТ специалност – „Техник-технолог по експлоатация и поддръжка на климатична и хладилна техника в ХВП”. Кадрите, излизащи с тази специалност от горнооряховското училище, отдавна са се доказали и затова са търсени от фирмите не само в региона.

Традиционните за ПГТХ специалности са много тясно свързани с бизнеса и нуждата от кадри на трудовия пазар. Затова и училището се гордее, че 100% от възпитаниците му се реализират след завършване и няма безработни с диплома от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. Доброто планиране и доброто професионално обучение са гаранция за добрата реализация и на новите специалности в училището.


Ключови думи
ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров" Горна Оряховица спортна паралелка кетъринг
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати