Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица празнува

  16.02.2021 12:31
ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица празнува

136 г. от рождението на проф. д-р Асен Златаров и 62 г. от основаването си чества  едноименната Професионална гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица.

Училището води началото си от далечната 1959 г. Основано е като професионално- техническо училище на гара Горна Оряховица с две паралелки и петима преподаватели. През 1962 г. то прераства в техникум със специалности „Технология на захародобива” и „Технология на консервното производство”, а година по-късно и „Технология на ферментационното производство ”. От 1963 г. техникумът носи името на видния български учен проф. д-р Асен Златаров.
Години наред тук се обучават ученици по специалностите „Технология на захарта и захарните изделия”, „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”, „Оператор в биотехнологичните процеси”, „Машини и апарати”, „Техника и технология на алкохолните и безалкохолните напитки”, „Мениджмънт”, „Лаборант в ХВП”.
През 1989 г. се създава специалността „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранителната промишленост ”, а през 2004 г. „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.
От 2003 г. техникумът се преименува в Професионална гимназия по хранителни технологии ”Проф. д-р Асен Златаров”, което име носи и дo днес.
Професионалната гимназия е едно от първите средни училища, в които се провежда дуална форма на обучение по две специалности. През 2017 г. започва обучение в дуална форма по специалността „Производство на захар и захарни изделия”, а през учебната 2019/2020 г. е разкрита специалността „Полиграфия”.
„Младежта е съкровището на човечеството, най-свидният негов цвят и най-съкровената му надежда“, казва Асен Златаров. Години наред в училището се обучават стотици млади хора, намерили успешно реализация като специалисти в хранително-вкусовата промишленост и обслужващата сфера.

Благодарим на всички, посветили време и сили за популяризиране името на училището! Благодарност на носителите на идеи и на неуморните професионалисти!
Честит празник на всички ученици, учители и служители, чийто професионален и жизнен път е свързан с името на нашето училище!
Честит празник, казват от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Събитията, посветени на патрона, текат в страницата на ПГХТ във Фейсбук.


Ключови думи
ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров" Горна Оряховица годишнина
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати