Понеделник, 16 Май 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Николай Момъков спечели втори сребърен медал от Държавните първенства по борба за кадети

  22.03.2021 16:08
Николай Момъков спечели втори сребърен медал от Държавните първенства по борба за кадети

Състезателят на „Локомотив” Николай Момъков спечели втория си сребърен медал за тази година и 18-ти за горнооряховския клуб по борба от Държавните първенства тази година.

Държавният лично-отборен шампионат по свободна борба за кадети се проведе в „Арена Самоков” в Самоков, където ще бъде и Европейското първенство за тази възраст. Участваха 165 състезатели от 40 клуба. „Локомотив” се представи с двама борци, като Николай Момъков спечели единственият медал не само за клуба си, но и за цялата Великотърновска област.

21 състезатели излязоха на тепиха в кат. 65 кг и Момъков направи пет схватки, за да стигне до медала. В първия кръг той победи по точки Борислав Джуров от Сандански и това беше най-трудната му среща, след която той все повече влизаше в ритъм. Последва победа по точки и над Илия Илиев от клуб „Станка Златева” и туш над  Александър Желев от „Илия Павлов” (Велико Търново). На полуфинала Николай победи с технически туш Светослав Иванов от Варна.

Финалът беше повторение на битката за златото от личното първенство и отново противопостави Момъков на Дянко Дянков от Стара Загора. Старозагорецът отново се наложи, но този път му беше много по-трудно и на късмет се измъкна от ситуация за туш.

Другият „локомотивец” Емил Ангелов остана в подножието на медалите и зае пето място в кат. 60 кг, където се конкурираха 24 борци.

Емил започна с победа по точки над Зейхан Сабриев (Севлиево). Последва победа с туш над Асен Асенов от Сандански, но на четвъртфинала Денис Ибрям от Стремци спря горнооряховския борец. В репешажа Емил Ангелов победи Диян Ангелов от „Черноморец” (Бс). Силите му обаче стигнаха дотук и в битката за бронзовия медал той отстъпи на Хамди Басри от Разград.

Доволен съм от моите състезатели, защото виждам израстване и по-добро представяне от първото първенство. Особено Николай показа много добри борби, той вече преминава от детския към сериозния спорт и се бори като мъж. Във финала имаше шанс за победа, държеше противника си за туш, но малко не му достигна. Ако продължи да дава всичко от себе си в тренировките, ще успее да стигне и до златото. Емил също се бори добре, на него му трябва малко повече концентрация, за да реализира потенциала си. Но като цяло и двамата направиха чудесно състезание при много силна конкуренция, коментира треньорът Николай Ганев.


Ключови думи
борба Локомотив Николай Момъков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати