Вторник, 15 Юни 2021
            
Елена Избори 2021

Финансовият експерт Стефан Дойкин, втори в листата на Републиканци за България: Следващият парламент ще има тежката задача да възстанови финансовата стабилност на страната

  16.03.2021 13:38
Финансовият експерт Стефан Дойкин, втори в листата на Републиканци за България: Следващият парламент ще има тежката задача да възстанови финансовата стабилност на страната

31-годишният Стефан Дойкин от град Елена е финансов консултант в областта на алтернативните инвестиции - частни капитали, хедж фондове и институционални инвеститори. Работил е като финансов съветник към Европейската комисия, консултант към Световната банка, експерт по финансови инструменти.

Възпитаник е на Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново, а след това продължава образованието си в чужбина. Завършва бакалавър по бизнес обучение с финансов мениджмънт в университета в Манчестър, Англия. Продължава магистърското си образование в един от най-елитните университети в света - Лондонското училище по икономика и политика в английската столица. Обучението му не спира до там, а продължава със специализация към Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет, САЩ. Към момента е докторант по икономика, дигитална трансформация и финансови услуги.

Учредител е и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България, координатор на секторна политика "Финанси и управление на средства от ЕС".

Стефан Дойкин е на втора позиция в младата и експертна листа на ПП „Републиканци за България“ за Великотърновския избирателен район, която е под номер 21 в изборната бюлетина.

-Г-н Дойкин, Вие сте от гр. Елена, но поради спецификата на образованието и работата Ви, години наред отсъствахте от страната. Сега сте част от великотърновската листа на Републиканци за България, означава ли това, че се завръщате в България и в родното си място?

-През годините, когато бях в чужбина, винаги намирах време да се прибирам в родния си град. Това се случваше изключително често, тъй като всички мои близки и приятели са тук. България винаги ми е липсвала и никога не съм спирал да го показвам. Аз съм един от малкото млади българи, който след натрупани образование и опит в чужбина, реших да се прибера в страната си. Живея и работя в България от няколко години и смятам, че дойде моментът, в който мога да бъда полезен в много други аспекти. Считам, че всеки един човек който натрупа опит в чужбина е редно да се прибере и да приложи това, което е усвоил – тук, в нашата страна. Само така можем да направим страната си едно още по-добро място за живеене.

-За своите 31 години, Вие сте вече един успял мъж. Как постигате резултатите си и какво бихте посъветвали по-младите от Вас хора?

-При мен всичко е постигнато с постоянство и много труд. Хората, които ме познават знаят, че аз съм един земен, скромен и изключително добър млад човек. Не съм поставял успехите си пред тези на останалите и смятам, че така е редно. Младите хора е редно да имат своите цели, да знаят, че всичко се постига, но с постоянство, труд и понякога – с доста лишения.

-Работата Ви е много престижна, но и изключително отговорна, как успявате да се справите с всички ангажименти?

-Към момента се занимавам с доста странични неща, но основното нещо е работата ми. Ежедневието ми е доста динамично, контактувам с хора от цял свят и понякога трябва да съм на разположение в много ранни или много късни за България часове, а това се дължи на часовата разлика с далечни за нас страни. Смятам, че човек трябва да научава нещо ново всеки ден, затова и при мен, на работа, дори да изпълнявам задълженията си отлично, винаги се намира нещо ново което аз да усвоя и приложа в бъдеще. Както споменах и в самото начало, има доста странични професионални неща, които запълват времето ми, но успявам да го правя през късните часове или уикендите. Много хора около мен са ми задавали въпроса „как намираш време за всичко това“, но явно успявам. Освен всичко, успявам да намирам време, както за семейството си, така и за приятелите си. Считам себе си за един доста амбициозен млад човек, който успява да съчетава свободното време, прекарано с близки, със сериозните професионални ангажименти.

-Защо решихте да насочите вниманието си към политиката и защо точно Републиканци за България се оказа проектът, който Ви спечели?

-Преди години работих в Европейската комисия в Брюксел и там натрупах опит и контакти с много политици от цяла Европа. Имал съм възможността през годините да се присъединя към много политически проекти, но считах че не е дошъл правилният момент, а и не съм намирал подходящото си място сред съществуващите тогава. Републиканци за България е място, което обединява идеите на много хора, които са доказали себе си в своята професионална област. Републиканци за България е политическа сила, която работи за това да възстанови държавността. Присъединих се, защото се убедих, че това е партията, която споделя моите виждания, за това да имаме работещ парламент и умно правителство. Огромна част от екипа са млади мъже и жени, които са постигнали изключително много навсякъде по света и са тук, част от Републиканци за България, за да допринесат, като мен. Всички ние искаме да живеем в държава с правила и това ще бъде постигнато.

-От Ваша гледна точка, какви са най-големите проблеми в страната в момента и имат ли Републиканци за България решения?

-Към момента основните проблеми в България са два – корупцията и кризата, в която се намираме. Ние живеем в страна, в която на всички е ясно, че корупцията е завладяла всяка една институция. Републиканци за България се бори срещу това. Кризата, в която се намираме е не само продиктувана от усложнената ситуация предвид пандемията. Правителството ни не може да взема ясни и конкретни решения, мерките са неработещи, а бизнесът изнемогва. Трябва да се създадат условия, които да стимулират гръбнака на икономиката ни, а именно малкия и среден бизнес. Ние сме първата политическа партия, която започна да представя управленската си програма в секторните политики, където говорим конкретно с решение за всеки един наболял проблем. Със своите секторни политики, ние разработихме програма, която е за възстановяване нормалната работа на институциите, за възстановяване и стимулиране на икономиката ни.

-Могат ли да се правят прогнози за финансовата стабилност на България в следващите години и от какво, всъщност, зависи тази стабилност? 

-Сегашното правителство оставя едно не добро наследство и следващият парламент ще бъде натоварен с тежката задача да възстанови финансовата стабилност на страната ни. Към момента наблюдаваме непремерени предизборни харчове на правителството, а това във времена на криза е недопустимо. Дефицитът ще бъде огромен и след парламентарните избори ще има мигновена актуализация на бюджета, защото приходната част няма да бъде изпълнена. Иĸoнoмичecĸaтa ĸpизa, пpичинeнa oт пaндeмиятa и oгpaничитeлнитe мepĸи зa пpeoдoлявaнeтo й, пocтaви oгpoмнo пpeдизвиĸaтeлcтвo пpeд вcичĸи пyблични пoлитиĸи. Трябва да се предприемат драстични действия в подкрепа на икономиката на България, като правителството трябва да се съсредоточи върху задържането на работните места и гарантиране на функционирането на бизнесите в България.

Ние считаме, че връщането към политиката на строга финансова дисциплина е един от основните приоритети на следващия парламент. Най-важната първа стъпка е да видим една голяма активност на изборите – за която апелирам, след което да бъде създадено правителство на експертна основа. След като влезем в парламента, ние ще направим ревизия на всички изразходени до сега милиарди левове публични средства. Ще възстановим доверието на хората, доверието към институциите, както и ще отстояваме позициите си пред основните ни стратегически партньори.

-Как мотивирате хората да гласуват за Вашата политическа сила, с какво сте по-полезни от останалите участници в изборната надпревара?

-Ние сме политическа партия, която стъпва на експертна основа. Учредителите, членовете на Изпълнителния съвет, както и експертите които работят в Републиканци за България, са хора, които са доказали себе си в своята област като лидери и професионалисти. Ние ще работим за силни институции на републиката, за свобода на словото и върховенство на правото. Ние искаме да постигнем по-добър живот за всички граждани на страната ни, да върнем държавността и да създадем възможности за развитие. Всеки един от нас, със своите знания, умения и експертност може да допринесе това да се случи. Нужна е промяна, нужна е реформа, а резултатите които ще постигнем заедно, ще направят страната ни едно по-добро място за живеене.

-Как оценявате хода на предизборната кампания до момента?

-Нашите структури работят перфектно. Имаме открити офиси навсякъде в страната, все повече хора се присъединяват към нас, а ние не спираме да пътуваме и да разширяваме структурите си всеки ден. Ние сме работили много и затова сме подготвени за всичко предстоящо. Бяхме първите, които представихме секторните си политики, при това онлайн. Готови сме за следващото управление и за нас е ясно, че ще бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент, както и при съставянето на правителство.

Заедно с г-н Цветанов и г-н Вълнев проведохме изключително много срещи с хората, навсякъде в страната. Всички тези хора говорят за много проблеми, за които ние можем да предложим решения. Основният проблем е ясен, а решението му е на 4 април, с номер 21 в бюлетината - за държава с правила, за Републиканци за България.


Ключови думи
Републиканци за България Стефан дойкин
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати