Събота, 13 Мар 2021
            
Лясковец Общество

Детска градина „Радост“ в Лясковец приключи работата си по екопроект

  06.11.2020 09:20
Детска градина „Радост“ в Лясковец приключи работата си по екопроект

Своите дейности по проект „Зелено вълшебство“ приключиха деца и учители от лясковската детска градина „Радост“. Заключителната изява на децата беше участие в засаждането на дръвчета и в нея се включиха малчуганите от трета група „Гъбарко“. Докато пееха песничка за лястовичката, те засадиха дръвче в двора на детската градина с помощта на директорката Габриела Иванова и с госта си - кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Проектът бе реализиран успешно и бе част от националната кампания „Чиста околна среда – 2020”, „Обичам природата – и аз участвам“.
Изграждането на екологична култура при децата от предучилищна възраст е част от цялостната образователно-възпитателна работа в детската градина. Работата за формиране на екологична култура у децата на тази възраст се усъвършенства от непосредствено общуване на детето с природата. А това е най-приятната задача – децата да бъдат запознати с родната природа, с растенията, с животните и по този начин да придобият интереси, любознателност и правилно поведение сред природата. Възпитанието на децата в правилно поведение сред природата, в нейното опознаване и опазване се състои не само в получаване на определени знания, умения и навици. То е част от цялостното възпитание и спомага за изграждане на природозащитна култура у тях.
Това са основните причини педагогическият екип да увеличи инициативите, ориентирани към включване на децата в дейности с екологична насоченост, обогатявайки знанията и уменията им за околната среда чрез наблюдение, беседи, експериментиране и технологии. Поставяйки децата в реални ситуации, екипът успява да реализира своите цели и планираните дейности по проекта вече са факт.
Създадена е екозона на открито „Зелено вълшебство“ в двора на детската градина, засадени са растения за създаване на жив плет, оформена е пирамида с билки и подправки, изградени са къщички и хранилки за птици, за да опознаят децата различните видове птици, да се грижат за тях и да бъдат възпитани в любов към тях още от ранна детска възраст. По проекта са изградени и три нови красиви беседки, с които е оборудван кът, където децата имат възможност да разгърнат своите творчески заложби в пряк допир с природата – да рисуват на открито, да участват в разнообразни занимателни игри и да правят хербарии.
Изработването на албум с хербарии на билки е една от най-интересните дейности по проекта, защото така децата, попълвайки своя албум, вече ще имат пълни познания за наименованията и предназначението на видовете билки и растения през всички сезони. „На чаша билков чай“ е другата изява на учители и малчугани, която ще събере в градината и техните родители. В развлечението „Китка от билки“, също важна дейност по проекта, участваха всички деца от четирите групи на детската градина, изпълнявайки тематични танци, стихчета и песнички. В ролята на водещи и аниматори се изявиха новите попълнения в екипа Петя Милкова - учител, Йорданка Йорданова - психолог и Виктория Цонева. С участието на родители и положен от тяхна страна доброволен труд, бяха засадени дървета – чинар, магнолии и други, както и декоративни храсти. В рамките на проекта децата имаха задача да събират и дъждовна вода, за да проследят пътя на водната капка и да се научат да поливат своите дръвчета. Състоя се и изложба на тема „Моята детска градина – чиста и красива” с участници децата от кръжока по изобразително изкуство и редица други изяви, които започнаха още през пролетта и по които всички заедно работиха в продължение на няколко месеца.  
Чрез реализирането на проекта „Зелено вълшебство“ изпълнихме наша мечта - дворът ни да стане прекрасна зелена природна среда за труд, обучение и игри, сподели директорката на „Радост“ Габриела Иванова. И допълни, че с озеленяването на пространството, поставянето на беседките и хранилките, с познанията от енциклопедиите, които са закупили за децата, са успели да реализират целите и очакваните резултати, заложени в Държавния образователен стандарт по трите ядра на образователно направление „Околен свят ”.
Сега, след приключване на проекта, освен израствайки в красива природна среда, децата ще имат възможност да продължат да надграждат своите знания, грижейки се за своите билки и растения, ще знаят как да опазват сътвореното с много обич и труд, ще поливат и прекопават почвата и ще хранят птиците. Защото нали това е нашата основна задача – да ги възпитаме от малки да бъдат добри хора, да се трудят и да се грижат за света, който ги заобикаля, казват от детската градина. 


Ключови думи
ДГ Радост Лясковец За чиста околна среда
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати