Неделя, 14 Мар 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Два златни и един сребърен медали в многобоя на Държавното първенство завоюваха двата акробатични клуба на Горна Оряховица

  11.10.2020 14:18
Два златни и един сребърен медали в многобоя на Държавното първенство завоюваха двата акробатични клуба на Горна Оряховица

21 медала останаха в Горна Оряховица след края на Държавния индивидуален шампионат по спортна акробатика, домакин на който в последните три дни беше спортна зала „Никола Петров”. Медалите са спечели от седем състезатели на три акробатични вида на двата горнооряховски клуба – „Акро Нова” и „Джим денс” - в темповата и балансова комбинация и в многобоя.

Победители в многобоя във възраст 9 – 16 години на тройка жени станаха Ванеса Стойчева, Елеонора Помакова и Михаела Ганчева от „Акро Нова”. Шампиони във възраст 10 – 18 години станаха и братята Мартин и Данаил Николови от „Джим денс”. Сребърни медалисти в многобоя на двойки жени във възраст 9 - 16 години са Магдалена Тодорова и Елина Хинкова от „Акро Нова”.

Още един състезател на „Акро Нова” – Ивайло Люцканов, се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Той спечели златото на двойка мъже във възраст 11 – 19 г. с партньора си Григор Рашев, който е състезател на ЦСКА.

Горнооряховчанинът Теодор Великов пък е със златото в смесената двойка за мъже и жени. Теодор представя „Нефтохимик” заедно с партньорката си – шампионката от Младежката олимпиада Мариела Костадинова.

Двойката Румяна Тончева и Михаела Илиева от „Акро Нова” остана на пето място във възраст 8 – 15 години.

Първенството завърши с благодарностите на Федерацията към домакините, които успяха за съвсем кратко време да подготвят състезанието, което беше отказано от Айтос. След месец акробатиката пак ще се нанесе в зала „Никола Петров”, но този път с най-малките от първенството „Млад олимпиец”.

Изпълненията на акробатите бяха наблюдавани от трима големи специалисти - създателят на спорта в Горна Оряховица и почетен гражданин на града Иван Стойчев, Матей Тодоров – дългогодишен национален селекционер на Великобритания и треньора на българския национален треньор Драгомир Драганов. Въпреки трудностите тази година и прекъсването на тренировките през пролетта, акробатиката върви нагоре, смятат тримата.

Не съм изненадан, защото следя работата в клубовете отблизо, но съм впечатлен колко добре са се справили състезатели и треньори в това трудно време. Всички видове, които наблюдавам, са израснали поне с едно стъпало над това, което бяха миналата година, коментира Драгомир Драганов. За това помогна и лагерът, който организира Федерация в „Камчия” през лятото. Но и в клубовете е работено здраво. Видяхме много добри изпълнение. Най-радващото е раздвижването в по-малките възрасти, където вече се забелязва конкуренция от три-четири равностойни вида, каза още националният треньор.

Догодина през юни е Световното първенство, което трябваше да е тази година, но бе отложено заради коронавируса. Дотогава ми трябват поне четири силни състезания, за да изградим боеспособен отбор. Това тук е първото. След това ще е „Дунавска перла” в Русе, което ще е първо контролно за определяне на разширения национален състав. През март ще имаме още едно контролно, а през април сме домакини на Световна купа – също отложена от тази година, коментира Драганов.

Това ще са решаващите за определяне на националите състезания, а и трите горнооряховски вида, стъпили днес на почетната стълбичка,  са в полезрението на националния селекционер.


Ключови думи
акробатика Акро Нова Джим денс Държавно първенство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати