Понеделник, 15 Мар 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Горна Оряховица приема първото Държавно първенство на акробатите за 2020 година

  10.10.2020 11:06
Горна Оряховица приема първото Държавно първенство на акробатите за 2020 година

Близо 100 състезатели от 13 клуба излизат на квадрата в спортна зала „Никола Петров”, за да разпределят първите медали от Държавно първенство по спортна акробатика за тази година. Горна Оряховица приема шампионата за по-големите възрасти. Тук са видовете в 8 – 15, 9 – 16, 10 – 18, 11 – 19 години, мъже и жени. За по-малките първенството ще е през ноември.

Първото за годината състезание трябваше да е в Айтос. Заради повишената заболеваемост от COVID-19 в Бургаска област, местното РЗИ препоръча първенството да бъде преместено. Така се наложи само за няколко дни да бъде създадена организация да се проведе в Горна Оряховица. Затова и първенството започна с особени благодарности от страна на Федерацията към домакините, които направиха възможно състезанието, въпреки малкото време за подготовка.

Първенството бе открито от кмета инж. Добромир Добрев и генералния секретар на Федерацията Недко Костадинов. По традиция представители на съдиите и състезателите прочетоха клетва за спортсменство и безпристрастно оценяване. Сред почетните гости бяха още председателят на Общинския съвет Димитър Николов, директорът на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова, почетният гражданин на Горна Оряховица и основател на акробатиката в града Иван Стойчев, националният треньор Драгомир Драганов и др.

Това е най-трудната година за акробатиката, откакто аз съм в спорта. Преди да затворят спортните зали се готвехме за Световна купа през май, която трябваше да е в България. Състезателите ни бяха почти постигнали върхова форма, когато трябваше да спрат. Това се отрази изключително зле, особено на връхчетата във видовете. Организирахме онлайн тренировки, които се водеха от известни състезатели и треньори и много деца се включиха, но не е същото и не е достатъчно. Прекъсването доведе до рязко спадане на формата. Трудно и бавно се връщат децата в залата след подновяването на тренировките. Въобще излязохме от нормалния ритъм на работа и не знам кога ще успеем да се възстановим на предишното ниво, коментира Недко Костадинов. Опасявам се, че отново върнахме децата пред компютрите и спортът остана на заден план, а тъкмо бяхме постигнали сериозни успехи в опита си да увеличим физическата им активност, каза още генералният секретар на Федерацията.

Първенството започна вчера със задължителната тренировка. Днес ще се изиграят балансовите и темповите съчетания, а утре са финалите. Взети са всички мерки за безопасност - мерене на температурата и дезинфекция на входа, задължителни маски за публиката, съдиите и треньорите, спазване на дистанция по трибуните.


Ключови думи
акробатика държавно първенство недко костадинов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати