Събота, 13 Мар 2021
            
Спорт

„Акро Нова” с два шампионски вида при младите акробати, Горна Оряховица може да стане база за подготовка на акробати от чужбина

  16.11.2019 21:05
„Акро Нова” с два шампионски вида при младите акробати, Горна Оряховица може да стане база за подготовка на акробати от чужбина

Две шампионски титли останаха в Горна Оряховица, а повечето медали от националния турнир „Млад акробат” заминаха за Бургас.

Над 250 състезатели от 11 клуба представиха бъдещето на спортната акробатика в Горна Оряховица. Турнирът се организира от Българската федерация по спортна акробатика със съдействието на Община Горна Оряховица и КСА „Акро Нова”. Състезанието продължи повече от 10 часа, но в крайна сметка донесе удовлетворение за националния селекционер Драгомир Драганов, който следеше особено внимателно няколко от видовете.

Повечето от медалите заминаха за Бургас, но това не е изненада, при положение, че там четири клуба развиват този спорт без да броим Айтос, който продължава да е сериозен акробатичен център. Домакините обаче се представиха също много добре и две от шампионските титли останаха в Горна Оряховица. Спечелиха ги тройката и двойката жени във възраст 7-16 години.

При тройките шампионки станаха Ванеса Стойчева, Михаела Ганчева и Елеонора Помакова. След тях останаха тройките на ЦСКА и „Локомотив” (Русе).

В същата възраст, но при женските двойки, златните медали спечелиха Магдалена Тодорова и Радостина Стефанова от „Акро Нова” (ГО), следвани от двойките на КСА „Бургас” и ЦСКА. Четвърти в тази група са втората двойка на „Акро Нова” – Румяна Тончева и Михаела Илиева.

Женската тройка на „Акро Нова” в тази възраст е сред най-перспективните видове, наблюдавани от националния селекционер Драгомир Драганов. Трите момичета от Горна Оряховица и двете мъжки двойки от Бургас в тази възраст са голямата надежда на Драганов за добра смяна на сегашното поколение.

Най-важното е, че има масовост и че тази масовост прераства в качество. С всяка изминала година се появяват все по-добри деца и това е обнадеждаващо, коментира Драгомир Драганов.

Националният селекционер особено се радва на появата на все повече момчета, които в последните години бяха като че ли изчезващ вид в този спорт. В момента наблюдавам двете мъжки двойки от Бургас и се надявам, че след две години те ще са достойни заместници на Мартин и Данаил от Горна Оряховица, които в момента са националите на България. При тези момчета, както и при тройката на „Акро Нова” се забелязва качествен скок и напредъкът им вдъхва спокойствие, че има добър резерв, каза националният селекционер.

В Горна Оряховица винаги са се организирали много добри състезания, домакините и този път бяха на много високо ниво. В момента преговаряме с чужди федерации за подготовка на техни състезатели у нас догодина. Поне 40 души вероятно ще дойдат да обменят опит и една от базите, които ще им предложа е Горна Оряховица, каза още Драганов.


Ключови думи
акробатика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати