Събота, 13 Мар 2021
            
Светски

Вокалната школа на Стелияна Христова спечели първите си големи награди

  23.07.2020 15:25
Вокалната школа на Стелияна Христова спечели първите си големи награди

Далече преди първия си рожден ден Вокалната школа на Стелияна Христова откри своята сметка за награди. В рамките на по-малко от месец възпитаници на първия Глас на България спечелиха половин дузина призови места от престижни национални конкурси, които до края на лятото вероятно ще се увеличат и при следващите им участия.

Поредицата от отличия откри Кристиян Менев с участието си V дистанционен конкурс „Нови гласове и песни” в София в края на юни. 11-годишният Кристиян, който е от Велико Търново, спечели две от най-големите награди. Той стана носител на I награда Гранд в раздел „Вокал, авторска музика” с песента „Искам да летя” и на I награда за видеоклипа към същата песен. Музика, текст и аранжимент на песента са на Невена Пейкова.

Кристиян продължи с победите и на конкурса „Звукът на времето” във Велико Търново в началото на юли. Той спечели I награда във II възрастова група.

Второ място в същата възрастова група зае друга възпитаничка на Стелияна Христова – Мирена Петкова от Горна Оряховица.

В III възрастова група първото място е за Вилияна Иванова от Свищов, която също работи със Стелияна. Трета в тази възраст стана Преслава Георгиева от Горна Оряховица.

Преслава зае трето място и в категория „Песен на роден език” от конкурса „Вярвай, искай, можеш”, провел се в София в средата на юли.

Тримата са първите победители на Вокално студио „Гласове”, създадено от Стелияна Христова миналата година с подкрепата на Младежкия дом в Горна Оряховица. Прослушванията за подбор на ученици бяха в началото на ноември, а в края на месеца започна и сериозната работа с около 20 млади таланти от Горна Оряховица, Велико Търново и Свищов. Въпреки че обучението в един момент премина онлайн заради ограниченията покрай коронавируса, усилията на вокалния педагог и младите му възпитаници вече се оценяват и от професионалистите. До края на лятото предстоят още два конкурса, което ще рече, че първия си рожден ден Школата ще посрещна с достоен набор от награди.

Разбира се, че съм удовлетворена. Чувствам се на мястото си. Вероятно съм щастливка, че имам работа, която за мен е удоволствие, казва Стелияна за своето ново амплоа. Всъщност открила, че това е нейното призвание, докато една година работила в Музикалното училище в Плевен. Тогава разбрала, че й доставя удоволствие да работи с деца, да ги учи на нещата, които знае и да вижда как се развиват. И си казала: Това ще е, това е моето нещо. После създала школата и осем месеца по-късно продължава да изпитва същото удоволствие и радост, когато е със своите Гласове.

Заедно с това Стелияна продължава и своите клубни изяви. В края на седмицата, заедно с Петко Савов, с когото работят много успешно в последните години, тръгват към морето. Ще могат да ги чуят в Поморие и Несебър, а може би и в други от южните курорти.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Стелияна Христова Гласове вокално студио
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати