Вторник, 16 Мар 2021
            
Светски

Рожден ден с танци сложи финал на сезона за балет „Грация”

  22.07.2020 20:56
Рожден ден с танци сложи финал на сезона за балет „Грация”

Необичайният сезон за балет „Грация”, преминал до голяма степен онлайн, завършва по нестандартен начин – с двудневно празнуване на рождения ден на ръководителя на Школата Соня Георгиева. Балетен концерт в две части подготвиха балерините за своя педагог само с две репетиции на живо. Така всички се надяват да изпратят завинаги в миналото онлайн репетициите, чрез които се свързваха в последните месеци.

Това е първата изява на балерините от началото на пандемията. Пропуснати са няколко конкурса и много тренировки, но очевидно децата не са загубили желанието да танцуват. Особено когато е за подарък на своята ръководителка и за изява пред родителите.

Всъщност идеята за този празник дойде от моята приятелка Мария, която живее в Брюксел, но с която сме учили заедно в балетната школа на Стефка Антонова. Разговорът ни тръгна от националния празник на Белгия, който е на 21 юли и в крайна сметка стигна до там, че реших и аз да организирам свой празник. Не измислих друг близък повод, освен моя рожден ден, но в крайна сметка целта ми беше да направя празник за себе си, за децата и за техните родители. На тях съм особено благодарна, че продължават да упорстват и да подкрепят класическия балет в Горна Оряховица, въпреки трудното време. Дори в този отпускарски и все още подвластен на страха от вируса период повече от половината школа е на линия и работи усърдно. След тези концерти ще прекъснем за малко и на 15 август отново ще подновим репетиции, сподели Соня Георгиева.

Балетният празник, който слага финал на този необичаен сезон, провел се най-вече в ZOOM, е разделен на две точно заради мерките срещу вируса. За да не се събират много хора наведнъж, в първата вечер се представят по-големите, а в четвъртък ще са най-малките. Показват се новите танци, с които трябваше да се участва в различни събития тази година. Финалът пък е общ танц, сглобен само за две репетиции на живо. След танците следва веселата част, която няма как да мине без торта и свещички. За късмет на Соня хлапетата имат доста познания по техниката и дават добри съвети как да се духнат свещичките и как да се намислят желанията така, че да се сбъднат.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Соня Георгиева Балет Грация концерт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати