Събота, 13 Мар 2021
            
Култура

С балет за имунитет си пожелаха „Грация” и приятели в първия учебен ден

  15.09.2020 21:02
С балет за имунитет си пожелаха „Грация” и приятели в първия учебен ден

Танцов празник за началото на новата учебна година си подариха Балет „Грация” и приятели, събрали се в първия учебен ден за откриването на новата поредица от културни събития в Горна Оряховица.

В жестоките години на Втората световна война полският пианист Владислав Шпилман свири сред разрушенията и дава надежда на стигналите до нечовешко битие хора от двете страни на военната линия. Неговата история е разказана от култовия филм „Пианистът”. Днес животът далеч не е толкова труден, но нашият концерт е вид война за запазване на културата, на исконната потребност за красота и споделеност на красивите моменти, обясниха организаторите на събитието, събрало пред кафе „Галерия” десетки родители, приятели и почитатели на танцовото изкуство.

Класически балет „Грация” е наследник на една от най-старите балетни школи в България, а и в Европа, който продължава да развиват този вид изкуство. Балетният педагог Соня Георгиева наследи и разви школата на незабравимата Стефка Антонова. Тя продължава да надгражда, а усилията й са признати и от балетната общност и тя вече е балетен съдия.

След трудния сезон, завършил предсрочно заради коронавируса тази пролет, балет „Грация” оповести шумно завръщането си на сцена. Пред кафе „Галерия”, в първия учебен ден, грациите показаха, че не са забравили какво са научили и заредиха всички приятели и близки с емоцията на класическия танц.

Специални благодарности за съпричастността получиха СУ „Георги Измирлиев”, ОУ „Иван Вазов”, детските градини, „Захарни заводи” -подсладили празника, Общината, фирма „Боби” и Боряна Божанкова. Вероятно тя стои зад Грациела – огромно плюшено мече, което получиха малките балеринки и което ще бъде талисман на школата. Жестът обаче си остана анонимен. Специален медал за дългогодишното партньорство получи управителят на кафе „Галерия” Росен Русев, който е един от основните двигатели за осъществяването на концерта. Той не остана длъжен на реверанса и подари голяма розова торта за грациите.

С балет за имунитет - това е моето мото за тая година. Най-важното е да сте здрави и да имаме възможност да споделяме любовта си към танца и към изкуството, каза Соня Георгиева, приканвайки совите грации да споделят всички сладки подаръци.


Ключови думи
балет Грация Соня Георгиева Росен Русев кафе Галерия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати