Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

Министърът на образованието се запозна с казуса с училището в Поликраище

  29.05.2020 17:06
Министърът на образованието се запозна с казуса с училището в Поликраище

Варианти за бъдещето на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище обсъди министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с ръководството на Община Горна Оряховица. На среща с кмета инж. Добромир Добрев, с председателя на Общинския съвет Димитър Николов, с председателя на Постоянната комисия по образование към местния парламент Иван Момъков, с общински съветници и с началника на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева, министър Вълчев бе запознат с мотивите, които накараха ОбС да вземе решение за закриването на училището. По-късно Красимир Вълчев отиде на място в Поликраище, за да научи защо жители на селото са против това решение и организираха протестна подписка и демонстративно пресичане на пътя Русе – Велико Търново. На тази среща присъства и областният управител проф. Любомира Попова.
С година да бъде отложено закриването бе един от вариантите, обсъден на срещите. През това време ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ обаче ще трябва да докаже, че може да подобри работата си във всеки един аспект.
Общината е ваш партньор и е направила каквото трябва и каквото може за училището, коментира в Поликраище министър Красимир Вълчев. По думите му 250 хил. лв., колкото е годишният бюджет на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, трябва да са достатъчни за издръжката му. На срещата стана ясно, че ако училището иска да продължи да съществува, едно от нещата, които трябва да направи, е да оптимизира бюджета си.
Предразсъдъците на родителите могат да бъдат преодоляни с активност от страна на ръководството на училището, коментира Красимир Вълчев факта, че повечето родители избират за децата си учебни заведения в Горна Оряховица или Велико Търново. Според министъра държавата не иска да закрива училища, но понякога се налага.
Смесват се няколко проблема, допълни Вълчев, и изреди част от тях – вторичната десегрегация, липсата на активност за преодоляването й, недоброто провеждане на учебния процес на места.
За еднакъв стандарт при взимането на решения от министъра на образованието настоя ръководството на Община Горна Оряховица.
Трябва да се мери с еднакъв аршин. Щом ще се дава толеранс от година за училището в Поликраище, нека същото се направи и с ОУ „Отец Паисий“ в Писарево, коментира инж. Добромир Добрев. Припомняме, че ОбС взе решение за закриване и на това училище поради липсата на деца.


Ключови думи
училище Поликраище Красимир Вълчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати