Сряда, 28 Сеп 2022
            
Икономика

Готви се смяна на концесионера на Летище Горна Оряховица, твърди икономически сайт

  04.03.2020 14:25
Готви се смяна на концесионера на Летище Горна Оряховица, твърди икономически сайт

Концесионерът на Летището в Горна Оряховица иска да излезе от концесията, твърди сайтът https://www.economic.bg/. Причината била изтичането на срока за инвестиране на над 22 млн. лв. и на гратисния период без концесионна такса. Според източници на economic.bg от авиоционните среди усилено вървят консултации и летището вече е било посетено от потенциални кандидати да поемат концесията.

Миналата седмица Министерството реши да пусне за приватизация ненужни обекти, собственост на Летището и ненужни за дейността му.

Концесионер на аеропорта сега е консорциумът „Гражданско летище Горна Оряховица”, в който 95% държи фирма „Кристална вода”, индиректно свързана с бизнесмена Румен Гайтански. В консорциума за кратко участваше и известният столичен кардиохирург Генчо Начев, който преди доста години беше консултант на Гайтански и автор на проекта му за създаване на здравен фонд и здравноосигурителната компания.

Според влезлия в сила на 8 юли 2016 г. договор концесионерът трябва да инвестира 32.1 млн. лв. за целия 35-годишен срок на концесията, 22.4 млн. лв. от които (70%) – през първите четири години от стопанисване на летището. Поради това през тези 4 години концесионерът е освободен от плащането на концесионни такси, а от 8 юли 2020 г. ще дължи 10% от общия размер на нетните приходи, или 70 хил. лв. без ДДС годишно.

Според появили се публично информации до края на 2018 г. концесионерът е инвестирал 5.42 млн. лева, а данни за вложенията през 2019 г. все още няма.

https://www.economic.bg/bg/news/12/gotvi-se-smyana-na-kontsesionera-na-letishte-gorna-oryahovitsa.html


Ключови думи
летище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати