Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

РВД започна монтиране на модерна навигационна система на Летището в Горна Оряховица

  11.11.2018 06:20
РВД започна монтиране на модерна навигационна система на Летището в Горна Оряховица

Голям проект на Ръководството на въздушното движение за модернизация на навигационните системи в България е към своя край, поне що се отнася до базата в Горна Оряховица. След почти година и половина прескачане на бюрократични спънки, РВД вече има строително разрешение и започва монтирането на апаратурата.
Проектът е за модернизация на навигационни системи DVOR/DME (Doppler VHF Omnidirectional Range/Distance Measuring Equipment), които са разположени на територията на международните летища в страната, както и на други ключови позиции. „Те се използват за аеронавигационно осигуряване на въздухоплавателните средства в зоната на летищата, както и на въздухоплавателни средства по маршрут. С модернизацията на тези системи ще се подобри точността и непрекъснатостта на излъчваните навигационни сигнали, като по този начин ще се повиши степента на безопасност на полетите в делегираното въздушно пространство на Република България при наличие на нарастващ въздушен трафик”, обясняват от РВД.
Навигиращата система няма нищо общо с концесията на Летището и обслужва полетите, минаващи през въздушното пространство на България, а не само кацащи или излитащи от Горна Оряховица. Проектът на РВД е започнат още през 2015 г. Доставчик на оборудването е италианската фирма THALES AIR SYSTEMS S.A.S., а неин подизпълнител е „Балкантел”.
В целия проект са включени 5 подобекта, един от които е в Горна Оряховица. Тук и на Летище Бургас се предвижда изграждане на нови обекти (шелтъри и противовеси), докато на останалите ще се ремонтира съществуващото оборудване. По проект ще се изгради носеща стоманена конструкция с диаметър 30 метра и височина 3,5 метра и монтирането на 48 DVOR антени. Централната антена ще се монтира в центъра на противовеса, а DME антената ще се монтира на ръба му. Предвижданията се новата система да бъде пусната в действие в началото на пролетта.
Eлена ВЕЛКОВА


Ключови думи
летище
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати