Неделя, 02 Oct 2022
            
Темида

ВТАС потвърди присъда от 22 г. затвор за убийство на възрастен мъж в Хотница

  11.02.2020 15:00
ВТАС потвърди присъда от 22 г. затвор за убийство на възрастен мъж в Хотница

Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло присъда на Окръжен съд – Велико Търново, постановена по делото за убийство на възрастен мъж от Хотница. Подсъдим по делото е габровецът Васил А., а нападението стана на 4 октомври 2018 в търновското село. Жертвата почина на 14 октомври.
Според обвинението, на 4 октомври Васил нанесъл поне 3 силни удара с тесла в областта на лявата половина на главата на 70-годишния Живко А. Делото на първа инстанция мина по съкратеното следствие, заради което бе наложена присъда от 22 г. лишаване от свобода, заменила доживотен затвор.
Със същата присъда подсъдимият бе признат за виновен и че е отнел пари и вещи за общо 519 лв. от убития. За това ВТОС го осъди на 6 години и 8 месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 23 ал. 1 от НК бе определено и общото наказание от 22 г.

Подсъдимият обаче подаде въззивна жалба за преквалифициране на деянието от умишлено в причиняване на смърт по непредпазливост в следствие на умишлено причинена телесна повреда. Въззивният съд остави без уважение тази жалба и отхвърли и възраженията на защитата срещу квалификацията на деянията.
Съставът на ВТАС намира, че първоинстанционният съд правилно е приложил разпоредебните на чл. 58а ал. 2 и ал. 3 от НК, като е заменил определеното наказание „доживотен затвор“ с лишаване от свобода в границите от 15 до 30 години. Въззивният съд приема, че определеното наказание от 22 години лишаване от свобода не се явява несъразмерно тежко, предвид количествения и качествен превес на отегчаващите вината обстоятелства. Неговото допълнително намаляване няма да доведе до изпълнение на целите по чл. 36 от НК както по отношение на специалната, така и на генералната превенция. Същото се отнася и по отношение на определеното от първоинстанционния съд наказание за деянието по чл. 196 от НК.
При извършената въззивна проверка, съставът не намира основания за изменение или за отмяна на присъдата, поради което същата следва да се потвърди.
Решението  на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.


Ключови думи
убийство Хотница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати